21 mai este o zi cu dublă semnificație în România: Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, respectiv Ziua Poliției Locale.

„Obiectivul principal al activității Poliției Locale este acela de a veni în sprijinul comunității orădene, a cetățenilor orașului, veghind în permanență la respectarea ordinii și liniștii publice, a circulației pe drumurile publice, a disciplinei în construcții și afișajului stradal, la respectarea normelor de mediu, a activității comerciale, a evidenței populației. Dorim ca prezența noastră să confere orădenilor sentimentul de siguranță. Le mulțumesc pe această cale colegilor mei pentru profesionalismul de care dau dovadă în activitatea lor și le doresc multă putere de muncă în continuare”, a precizat Samuel Milian, directorul Direcției Poliția Locală Oradea.

„Poliția Locală Oradea are statutul de direcție în cadrul Primăriei Municipiului Oradea și funcționează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a Poliției Locale pentru aplicarea Legii nr. 155/2010, republicată și actualizată. Structura acesteia cuprinde: Compartiment Dispecerat, Biroul prevenire și intervenție la evenimente, Compartimentul patrula de serviciu, Compartimentul ordine publică și rutieră, Compartimentul control comercial, Serviciul Regenerare urbană”, menţionează municipalitatea orădeană.

În prezent, colectivul Poliției Locale este format din 69 de polițiști locali și un aparat propriu de 5 persoane. Polițiștii locali desfășoară o activitate zilnică între orele 7.00-22.00, cu excepția a doi polițiști locali, din care unul deservește compartimentul dispecerat, disponibil la numărul de telefon 0259/969, iar celălalt face parte din patrula de serviciu care își desfășoară activitatea în patrulă mixtă cu un polițist din cadrul Poliției Municipiului Oradea, sub coordonarea acesteia, ambii asigurând permanența 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

Direcția Poliţia Locală Oradea desfășoară activități de menţinere a ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului (parcuri, piețe, cimitire, zone comerciale și de agrement, inclusiv în zona unităților de învățământ), acțiuni de patrulare mixte cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea în vederea descurajării faptelor antisociale şi reducerea infracţionalităţii stradale, asigură fluidizarea circulaţiei în zonele unde se execută amenajări stradale sau urbanistice de interes public, verifică orarul de funcționare a teraselor, activitatea de taximetrie conform competențelor legale, precum și  activitatea prestatorilor de servicii în ceea ce priveşte salubrizarea şi tunsul ierbii etc.