Cu sprijinul prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, și a echipei Apele Române Crișuri, miercuri, 28 septembrie, a avut loc ședința Comitetului de Bazin Crișuri.

În format hibrid, cu prezență fizică în sala mare a Instituției Prefectului Județului Bihor, și prin video conferință, membrii Comitetului au avizat favorabil Hărțile de Hazard și Risc la Inundații din bazinul hidrografic Crișuri.

Hărţile de hazard şi risc s-au întocmit pentru zonele desemnate ca având un risc potențial semnificativ la inundații.

Din evaluarea preliminară a riscului la inundații, în bazinul hidrografic Crișuri au rezultat 38 de zone cu risc potențial semnificativ la inundații (APSFR) care se clasifică astfel: 29 de zone cu risc de inundații fluviale - inundaţiile au loc atunci când capacitatea de transport a albiei minore este depășită și nivelul apei depăşeşte malurile râului; 9 zone cu risc de inundații de tip flash-floods sau viituri rapide - inundațiile apar repede, fără avertizare sau cu foarte puțină avertizare în avans, fiind rezultatul ploilor intense pe o suprafață relativ mică a bazinului hidrografic.

Din estimările realizate, cu ajutorul hărților, specialiștii Administrației Naționale Apele Române au concluzionat că, anual, sunt evitate pagube în valoare de 1 miliard de euro. Cel mai recent exemplu ar fi în bazinul Crișul Negru, în aval de Beiuș. Aici, în luna mai 2021, au fost protejați de riscul inundațiilor 6.000 de oameni și s-a evitat inundarea a peste 7.500 de hectare agricole.

Reprezentanții ABA Crișuri avertizează că nu există risc zero la inundații, din acest motiv toate instrumentele de prevenție sunt importante și trebuie tratate cu maximă responsabilitate atât de autoritățile implicate, cât și de populație.

„Hărțile sunt un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații și privesc atât cetățenii, cât și UAT-urile și instituțiile publice cu responsabilitate în situații de urgență. Avizarea favorabilă de azi face posibil ca, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cetățenii să poată accesa hărțile online prin www.inundatii.ro”, a menționat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.