Anul viitor, taxele şi impozitele percepute orădenilor vor fi mai mari cu 3,8%, după ce proiectul de hotărâre a fost aprobat de Consiliul Local Oradea, cu votul consilierilor PNL. Potrivit municipalităţii, majorarea reprezintă actualizarea la rata inflaţiei, după cum prevede Codul fiscal. Totodată, municipalitatea a majorat de la 3 la 4 lei taxa pentru un loc de parcare în zona centrală.

În şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea a fost supus aprobării proiectul privind nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021. Potrivit proiectului, taxele şi impozitele pentru contribuabilii orădeni, persoane fizice şi juridice, se majorează cu 3,8%, ceea ce reprezintă o actualizare a acestora la rata inflaţiei din 2019. Totodată, municipalitatea a propus ca orădenii care îşi achită datoriile la bugetul local integral până la sfârşitul lunii martie 2021 să primească aceleaşi bonificaţii care au fost acordate în acest an: 4% pentru contribuabilii care îşi plătesc dările la ghişeu, respectiv 8% pentru cei care apelează la plăţile online. Pe de altă parte, în 2021 taxa de parcare în zona centrală se majorează de la 3 lei la 4 lei pe oră. Trebuie precizat că, în timpul dezbaterilor publice pentru proiectul propus de municipalitate, orădenii şi reprezentanţii PSD şi UDMR au propus amânarea aplicării unor majorări de impozite, cum ar fi: aplicarea supraimpozitării cu 50% a construcţiilor care se încălzesc cu lemne sau cărbune, deşi au reţele de termoficare sau gaz pe stradă; reîncadrarea automată a tuturor terenurilor agricole cu construcţii din intravilanul oraşului la capitolul curţi, majorarea de cinci ori a impozitului urmând să se aplice doar proprietăţilor din zonele A şi B; supraimpozitarea spaţiilor comerciale care sunt închise mai mult de 30 de zile; majorarea tarifelor de intrare la Grădina Zoologică, ştrand şi Aquapark-ul Nymphaea.

În şedinţa de ieri a CL Oradea, consilierul PSD Adrian Madar a cerut amânarea votării proiectului până la refacerea lui, social-democratul contestând majorarea taxelor de parcare în zona centrală de la 3 la 4 lei. De asemenea, Emilian Pavel a cerut ca municipalitatea să păstreze la acelaşi nivel şi taxele încasate pentru unele servicii, cum ar fi cele de ecarisaj şi de cimitir. De asemenea, UDMR a anunţat că se abţine la vot pentru că nu toate propunerile făcute la proiectul iniţial au fost acceptate de municipalitate. La final, proiectul a fost adoptat cu votul consilierilor liberali prezenţi la şedinţă, PSD şi UDMR abţinându-se.