Personalitatea și activitatea literară a cărturarului Iosif Vulcan au fost evocate la muzeul memorial care îi poartă numele miercuri, 31 martie. În cadrul simpozionului a avut loc decernarea premiilor pentru tinerii câștigători ai concursului de eseuri Trăiesc, gândesc, îmi pasă.

În data de 31 martie s-au  împlinit 181 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan (1841- 1907), prilej cu care Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, au organizat un simpozion dedicat cărturarului bihorean, intitulat Memento Iosif Vulcan, la sediul muzeului memorial care îi poartă numele. Cu acest prilej au fost decernate și premiile la concursul de eseuri desfășurat sub genericul „Trăiesc, gândesc, îmi pasă” având titlul „Țara Crișurilor ieri, azi și mâine”. În cadrul acestui concurs, elevii au scris eseuri prin care i-au adus un omagiu lui Iosif Vulcan.
Câștigătorii concursului de eseuri sunt: Premiul I - publicarea eseului câștigător în Jurnalul Bihorean și pe pagina de Facebook a muzeului, precum și o vizită gratuită la toate muzeele instituției (Muzeul Țării Crișurilor, Muzeele Memoriale „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre” și Muzeul Orașului Oradea) a fost obținut de Alexia Cioară, clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea; Premiul II - publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la două dintre muzee, la alegere, a fost obținut de Lavinia Perțe, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Constantin  Ṣerban” Aleșd; Premiul III - publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la unul dintre muzee, la alegere a fost obținut de Alexandra Andreea Szatmari, clasa a IX-a, Liceul „Don Orione” Oradea.

De asemenea, au fost acordate mențiuni, constând într-o vizită gratuită la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” pentru următorii participanți: Mihai Alexandru Merce, Natașa Diana Curelariu, Albert David Agud, Bianca Chiș.
Personalitatea și activitatea literară ale lui Iosif Vulcan au fost evocate în cadrul simpozionului de istoricul Blaga Mihoc și de scriitorii Florin Ardelean și Ioan F. Pop.

Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicând un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întâlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale. De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activități colaterale, și preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar și interesul pentru culegerea și valorificarea folclorului autohton.