Atenţie la prepararea cărnii de miel
Studiile arată că în urma analizelor de laborator efectuate pe carnea de miel s-a constatat că 100 grame de carne prezintă o valoare calorică ridicată de 200-300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc si carnitină, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Carnea are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame). Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente, sau în caz de consum excesiv, probleme legate de: conţinut ridicat de colagen, bogat în oxipurine ce o fac dificil de digerat, iar excesul creează probleme putând declanşa atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie); conţinut scăzut de fibre alimentare, astfel este recomandată asocierea cu legumele pentru a preveni constipaţia, iar stufatul sau drobul trebuie să aibă cât mai multă verdeaţă şi orez. DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel: în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar în momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg; prepararea cărnii de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile; evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste. Ea trebuie asociată doar cu legume. La achiziţionare se recomandă verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare. Totodată, specialiştii DSP Bihor spun să nu cumpăraţi şi să nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.