Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea continuă să se modernizeze. Ieri, de la ora 10.00, în unitatea medicală, a fost lansat un nou proiect european cu o valoare de aproape 3 milioane de euro prin intermediul căruia se va cumpăra aparatură performantă pentru 5 secții.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea și Spitalului Central Județean Békés” a fost prezentat pe scurt de managerul interimar Maria Silaghi, care a mulțumit Primăriei pentru implicare.

„Prin acest proiect vom atrage 2,5 milioane de euro dintr-un total de aproape 3 milioane, cât este valoarea proiectului. Va fi achiziționată aparatură medicală modernă pentru 5 secții, printre care ATI, Chirurgie si ortopedie pediatrică, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală și va fi implementat un sistem de telemedicină prin care medicii vor putea participa în direct la operațiile mai dificile. Foarte important este că se va realiza și pregătire, și un schimb important de experiență între medicii din Oradea și cei de la Spitalul Central Județean Békés. Durata proiectului este de 14 luni și eu sper să îl finalizăm până la sfârșitul anului. Pe lângă acest proiect, mai există în desfășurare unul care are o valoare de 1,8 milioane de euro, prin care se va realiza o anvelopare a spitalului”, a spus Maria Silaghi.

Prezent la conferință, șeful Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a Primăriei Oradea, Marius Moș, a spus că pe exercițiul bugetar 2014-2020, Oradea are proiecte destinate Spitalului Municipal și Județean, în diferite faze, de 30 de milioane de euro și că se pregătesc deja proiecte pentru următorul exercițiu bugetar 2020-2027.

„Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea este lider în acest proiect, iar Spitalul Central Județean Békés este partener. Durata de implementare a Proiectului este de 14 luni, noiembrie 2019 - decembrie 2020. Bugetul total al proiectului este 2.954.338 euro, din care: bugetul aferent Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea: 2.454.338 milioane (fonduri nerambursabile FEDR 85% - 2.086.187 euro, fonduri nerambursabile Bugetul Statului Român 13% - 319.039 euro, contribuție proprie a spitalului 2% - 49.111 euro) și buget aferent Spitalului Central Județean Békés: 500.000 de euro. Estimăm că în jur de 500 de mii de persoane din Oradea și localitățile din jurul municipiului și din Békés vor beneficia de aceste aparate”, a spus directorul financiar, Nicolae Sebastian Dance – responsabil financiar în cadrul echipei de implementare a proiectului.

Programul Interreg V-A România – Ungaria, din care face parte proiectul, este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății.