Curtea de Apel Timișoara a decis reînființarea Ansamblului Folcloric Crișana, în subordinea Teatrului Regina Maria din Oradea.

Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză celor 14 artiști orădeni care au cerut anularea hotărârii 158/2021 prin care Consiliul Județean Bihor a decis desființarea Ansamblului „Crișana”. Instanța bănățeană, la care procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel Oradea în luna octombrie a acestui an, a admis, marți, recursul artiștilor printre care se află cântărețul Cornel Borza, fost consilier județean PNL, Ciprian Ioan Toie, Ciprian Dinicu ori Mariana Negrean. Sentința este definitivă.

„Admite recursul formulat de recurenții-reclamanți (...) împotriva Sentinței Civile nr 1087/28 decembrie 2021 pronunțată în dosarul nr. 3392/111/2021 de Tribunalul Bihor în contradictoriu cu intimata pârâtul Consiliul Județean Bihor (...), având ca obiect - anulare act administrativ - HCJ 158/2021 (...). Dispune anularea HCJ 158/2021”, este minuta publicată marți pe portalul instanțelor de judecată de către Curtea de Apel Timișoara.

Potrivit Biancăi Firezar, consilier în cabinetul președintelui CJ Bihor, decizia Curții de Apel impune reînființarea Ansamblului Crișana în organigrama Teatrului Regina Maria, precum și plata nu doar a cheltuielilor de judecată cerute de cei 14 angajați, în sumă de 7.100 lei, ci și a salariilor pe care aceștia nu le-au încasat din septembrie 2021 și până în prezent.

Desființarea Ansamblului Crișana s-a votat în august 2021 și a fost adoptată în CJ Bihor cu 23 de voturi pentru. Grupurile de consilieri PSD și UDMR au votat împotrivă.