Miercuri, 17 mai a.c., cu începere de la orele 16,30 a avut loc o nouă, frățească și emoționantă întâlnire a aluminiștilor la Hanul cu noroc din Oradea.

Dacă Hanul respectiv este… cu noroc, fosta uzină de alumină din Oradea nu a avut noroc. Faimosul loc din Oradea unde milenara piatră roșie de bauxită de la Dobrești era preschimbată prin sofisticate și dure procedee mecanice și chimice în pulberea argintie a aluminei (oxidul de aluminiu) a devenit o terra deserta care cuprinde sufletul oricărui bun român din Oradea de amărăciune. Bihorul, județul care cuprinde foarte multe din elementele din tabelul lui Mendeleev, încât circula mai demult butada conform căruia Mendeleev s-a născut la Băița, a fost înzestrat nu numai cu aur, argint, plumb, zinc, molibden, wolfram etc, ci și cu bauxită, materia primă din care se extrage alumina sau oxidul de aluminiu  din care se prepară apoi prin electroliză aluminiul, supranumit drept „aurul alb”, de o deosebită importanță strategică. Aluminiștii orădeni știu acum cum să și preschimbe viețile in ceva frumos, emoționant, asa cum altădată preschimbau informul minereu de bauxită de la Dobrești în argintia pulbere, de care amintește acum capetele lor încărunțite de trecerea inexorabilă a anilor. 

Deși emblematica uzină pentru Oradea și Bihor s-a închis, constatăm cu bucurie cum s-au deschis sufletele foștilor aluminiști precum florile în frumoasa lună de mai. Au răspuns prezent la întâlnirea de la Hanul cu noroc, foștii directori de la Alumina, Cătălin Mariaș și Mihai Matica, director comercial, fostul consilier juridic Pașcu Balaci, doamnele  David Florina, Balaban Mariana, Tamas Liliana, Buda Maria, Carmen Barsan, Tivadar Angela, Marta Burescu, Maria Pop, Florina Caruntu, Dorina Purge, Fechete Florica, Dorina Horge, Zorica Parge, Gia Lucuta, Mariana Bugariu, Leucuța Florina, Geta Pop,  Pașca Augusta, Lazau Dorina, alături de aluminiștii Selegean Aurel, organizatorul întâlnirilor, Florin Șchiopu, David Vasile, Racolța Vasile, Corbu Lazăr, Toni Căruntu, Doru Horge, Silviu Lucuța, Hora Ioan, Rădeanu Vasile, Iles Laszlo, Sărac Ioan, Kelemen Cornel, Matiu Dumitru, Petrică Butcă, Ioan Butcă, Viorel Butca, Pavel Cosma, George Bârsan, Moza Ovidiu, Malița Maximilian, Pop Mircea, Vancea Costel, Radu Rebleanu, Virgil Blaj, Leucuța Florin, Leucuța Mircea, Lupu Petru etc.

A luat cuvântul fostul consilier juridic al uzinei de alumină care a mulțumit participanților pentru entuziasta și constanta lor prezență, depănând amintiri de pe vremea când uzina funcționa la întreaga ei capacitate, iar dl. Selegean Aurel a invitat pe toți colegii la o fotografie de grup.

Organizatorii vor anunța viitoarea întâlnire a aluminiștilor în ziarul CRIȘANA și pe rețelele de socializare.