Ambasadorul Ungariei în România, Excelența Sa Zákonyi Botond s-a aflat vineri, 8 decembrie, la Oradea, ocazie cu care a avut o întrevedere în trei cu primarul Florin Birta și cu președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

Cei trei au discutat despre importanța relațiilor româno-maghiare, cu atât mai mult cu cât în Oradea și județul Bihor trăiesc un număr important de conaționali de etnie maghiară.

Un capitol al discuțiilor l-au reprezentat fondurile europene transfrontaliere Interreg România - Ungaria, mereu un bun prilej de strângere a relațiilor între comunitățile de o parte și de alta a frontierei. Cu aceeași ocazie, ambasadorul Zákonyi Botond a reiterat ideea unui tren de mare viteză care să lege Bucureștiul de Budapesta, acesta fiind un proiect care ar putea fi pus în practică doar prin decizii ale autorităților centrale de la București și Budapesta.

În contextul în care România nu face parte, încă, din Spațiul Schengen, primarul Birta și președintele Bolojan i-au cerut ambasadorului Zákonyi sprijin pentru ca partea maghiară să mărească numărul de polițiști de frontieră pe granița româno-maghiară. Sunt binecunoscute cozile interminabile din vămi, ce îi afectează pe cetățenii români, cu precădere în perioadele de Sărbători și vacanțe, atunci când fluxul de români care intră sau ies din țară se mărește în mod considerabil.