Pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, în județul Bihor au fost amenajate 653 de secții de votare, la care sunt arondați 502.612 de alegători, potrivit listelor electorale permanente. Instituţia Prefectului judeţului Bihor a menţionat că, în municipiul Oradea, s-au înscris în listele speciale doi alegători comunitari – cetățeni cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene cu domiciliu sau reședința în România.

 

Instituţia Prefectului Judeţului Bihor a anunţat că pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European și referendumul naţional, respectiv pentru urmărirea îndeplinirii sarcinilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, prevăzute în legislaţia în vigoare a fost constituită Comisia Tehnică Judeţeană. „    Au fost asigurate sediul şi dotarea tehnico-materială a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 5 Bihor, care funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor în sala 3 și sala nr.2. Preşedinte BEJ a fost desemnat judecător Crișan Florina Iuliana”, se menţionează în comunicatul Instituţiei Prefectului. 

Pentru scrutinul de duminică, 26 mai, în județul Bihor au fost amenajate 653 de secții de votare, la care sunt arondați 502.612 de alegători, potrivit listelor electorale permanente. „În municipiul Oradea s-au înscris în listele speciale doi alegători comunitari – cetățeni cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene cu domiciliu sau reședința în România, care au fost arondați la două secții de votare, respectiv secția nr.43 Oradea și secția nr.144 Oradea”, a anunţat Prefectura.

Numărul de ștampile cu mențiunea VOTAT este de 3.265 și numărul de ștampile de control 653 (câte una la fiecare secție de votare). Pentru judeţul Bihor au fost tipărite câte 552.955 buletine de vot pentru fiecare tip de buletin de vot.

Cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot, în ziua de 26 mai 2019, între orele 7.00 și 21.00. „Cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Delimitarea și numerotarea secțiilor de votare, precum și sediile acestora au fost aduse la cunoștința publicului de către primarii localităților și Autoritatea Electorală Permanentă. Cetățeanul care, în ziua votului, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris în listele suplimentare de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate”, se menţionează în comunicat. Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Au dreptul de a participa la vot toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua de 26 mai 2019 inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.