Modificările Codului rutier care interzic folosirea telefonului la volan, în orice mod, au fost adoptate ieri în ședința de Guvern. Amenda este de patru puncte de penalizare, adică 820 de lei.

 

Textul de lege interzice șoferilor să atingă telefoanele sau alte gadgeturi cât timp aceștia se află la volan. Schimbarea legii a venit după numeroasele accidente produse din cauza șoferilor care făceau live pe Facebook.

Amenda este de patru puncte de penalizare, adică 820 de lei.

Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video. Mai mult, și bicicliștii care folosesc astfel de dispozitive sunt sancționați cu aceeaşi amendă.

Practic, șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrat, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem „hands-free”. Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor. Această propunere de modificare a Codului rutier s-a aflat pe agenda ședinței de luni a Guvernului și a schimbat prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel: La articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: Se sancționează (n.r.) „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic.

 

Critici din partea opoziţiei

Deputatul PMP Petru Movilă a declarat că în urmă cu un an a depus un proiect de lege pentru interzicerea live-urilor la volan, care a fost însă avizat negativ de Guvern. Acesta critică reacția târzie a Executivului în privința modificării cadrului legislativ.

„Guvernul nu-și face treaba decât împins de la spate de tragedii. Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor în timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă. Astăzi, după atâtea accidente și tragedii ca cel de la Tulcea, același guvern și-a dat seama că a greșit! Vor rezolva problema abia în ședinta de saptamâna aceasta, când amendarea celor care fac live-uri în timp ce conduc putea intra în vigoare de un an", a declarat deputatul, care susţine că proiectul său a fost respins doar pentru că aparţinea opoziţiei.

O statistică a reprezentanței Comisiei Europene în România, întocmită în anul 2018, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori. Statistica poate fi consultată aici. Totodată, un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil.