Managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, a prezentat ieri, printr-un comunicat de presă, „o parte din ilegalitățile constatate în spital”, mai exact situaţia privind schimbarea softului medical al unităţii, dar şi situaţia dr. Ovidiu Burtă, pe care îl acuză că desfăşoară nelegal un studiu clinic în unitatea medicală. 

Confruntat cu mai multe acuzaţii preluate în presa locală, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, Dacian Foncea, a reacţionat ieri printr-un comunicat de presă în care acuză „agresivitatea

cu care în mod nejustificat presa și anumiți indivizi pun presiune mediatică” pentru a fi schimbat din funcţie „cu orice preţ, cu orice minciună asumată sau nu nominal de vreun postac”. Potrivit acestora, postările pe Facebook sunt ale persoanelor împotriva cărora a depus deja plângeri penale „pentru diverse infracțiuni săvârșite în raport cu Spitalul Clinic Municipal”.  

Foncea a precizat că a ales să trimită acest comunicat „pentru a se cunoaște cel puțin o parte din ilegalitățile constatate în spital”, „aspecte grave care atentează de ani de zile la interesul public al spitalului”. „Numai prin reforme serioase și indiferent de costurile de imagine ale managerului, acest spital poate fi smuls din mâna grupurilor de interese și redat comunității”, arată Dacian Foncea. El a afirmat că Spitalul Municipal are o situație stabilă de funcționare, medicală și financiară şi că „nu se înregistrează nicio criză la nivelul spitalului public”, însă „este obligația de serviciu a managerului să ia poziție în contextul escaladării unei agresiuni fără precedent a unor medici și asistenți culpabili la nivelul spitalului, care nu au aceeași agendă de lucru cu pacientul, cu comunitatea, ci au cu totul alte priorități”. Managerul spitalului susţine că încă se lucrează la identificarea tuturor problemelor adunate în ultimii 10 ani care „frânează deschiderea spitalului către pacienți și reformarea actului medical prin realizarea activității la dispoziția pacienților”.

 

Softul, pe semnătura lui Pop

Dacian Foncea a prezentat şi două probleme pe care susţine că le-a rezolvat deja. Una se referă la schimbarea softului medical din spital, pentru care a fost criticat. Potrivit lui Foncea, licențele de soft au intrat în spital sub semnătura fostului manager, Pop Ovidiu Laurean, „fără nicio procedură legală de achiziție publică”, iar timp de aproape şapte ani „s-a achitat (cu justificate suspiciuni asupra legalităţii), cu dedicație, o sumă de cca 600.000 euro prin negociere sau licitație cu final așteptat de mentenanța pentru un anumit soft (se înțelege că nicio altă firmă nu putea întreține un soft proprietate intelectuală a unei firme care avea instalat prin comodat deja softul în spitalul public). De aceea, prin procedură de achiziție pentru închiriere de soft medical, organizată în cursul lunii octombrie 2019, a câștigat o altă firmă până la data de 31.12.2019, care acum implementează softul conform caietului de sarcini, la jumatate de preţ”.

Pe de altă parte, Dacian Foncea consideră că scandalul cu medicii şi asistentele schimbați din funcțiile de conducere pe care le ocupau interimar sau discuțiile avute cu donațiile de medicamente a apărut pentru că „secțiile pe care aceștia le conduceau se îndepărtau tot mai mult de la interesul față de pacient, iar donațiile nu ajută spitalul în măsura în care obligă medicii să prescrie și să promoveze aceste medicamente”.

 

Dr. Burtă acuzat de minciună

„Situația directorului medical dr. Burtă Ovidiu poate fi explicată foarte simplu: nu și-a ridicat Deciziile de suspendare a contractului de muncă pe perioada cât îndeplinea funcția de director medical (obligație prevăzută de lege). Pe cale de consecință, prin executor judecătoresc, i s-au transmis aceste Decizii și Contractul de administrare pe care a refuzat să-l semneze. Ca urmare, s-a constatat că nu se poate pune în aplicare Dispoziția Municipalității, iar dr. Burtă Ovidiu a revenit la postul de medic șef secție”, a afirmat managerul Spitalului Municipal, care a continuat, menţionând că „agresivitatea cu care a acționat (dr. Ovidiu Burtă - n.r.) la nivelul Primăriei Municipiului Oradea și minciunile lansate în presă se datorează nu aspectelor de suspendare precizate mai sus, ci unui document primit de către Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, care deconspiră „respectul” deosebit pe care îl poartă dr. Burtă Ovidiu spitalului public”. Mai exact, Foncea susţine că la nivelul spitalului pe care îl conduce se desfăşoară un studiu clinic care nu întruneşte condiţiile cerute - nu este înregistrat, semnat, nici discutat în Comisia de etică. În plus studiul, susţine Foncea, ar fi desfăşurat de medicul orădean „cu adresa personală declarată fiind de fapt a spitalului public, iar acum (de când trebuia să-și preia funcția de director medical) trecând cu adresa de studiu clinic pe domiciliul din cartea de identitate”. „Mai exact, pacienți din spital pot fi subiecți în studiul clinic al acestui medic, ca adresă personală fiind declarată cea a spitalului public, fără a exista nicio formă legală între Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu ca prestator și sponsorul studiului clinic ca beneficiar. Rămâne la aprecierea instituțiilor abilitate această abordare nelegală a dr. Burtă Ovidiu. Evident spitalul va demara ancheta internă aferentă”, a afirmat Foncea.

La final, managerul Spitalului Municipal precizează că unitatea pe care o conduce se află în subordinea municipiului Oradea şi va respecta orice decizie a municipalităţii cu privire la mandatul său. „Mandatul managerului public nu se negociează în mass-media și nici pe facebook cu postaci mincinoși. Este o demnitate respectabilă la dispoziția comunității și nu la îndemâna unor jurnaliști subiectivi sau a unor posibili infractori de pe facebook”, a mai menţionat Dacian Foncea.