Poliția Locală Oradea a început miercuri, 13 octombrie, acțiuni de verificare și informare a populației cu privire la obligativitatea respectării măsurilor de restricționare, instituite ca urmare a depășirii incidenței cazurilor de Covid de 6/1.000. 

Polițiștii locali au fost prezenți în piețele agroalimentare, în stațiile pentru transportul în comun din Oradea, dar și în mijloacele de transport, în scopul verificării și informării populației cu privire la obligativitatea respectării tuturor măsurilor.

„Contăm pe faptul că orădenii vor conștientiza că singura soluție pentru a reveni la normalitate, pentru a depăși această criză sanitară provocată de pandemia de Covid-19, este respectarea tuturor măsurilor impuse și creșterea procentului de vaccinare a orădenilor. Astfel, după încheierea acțiunii de informare desfășurată de Poliția Locală Oradea, care se va finaliza vineri, 15 octombrie, polițiștii locali vor trece la aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege. Mulțumesc orădenilor care dovedesc responsabilitate față de ei înșiși și față de comunitate vaccinându-se și sper ca Oradea să fie pe locurile fruntașe și în ceea ce privește creșterea procentului de vaccinare”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Noile restricții stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor prin Hotărârea nr. 69/12.10 2021 au intrat în vigoare de miercuri, 13 octombrie, ora 00.00. Potrivit hotărârii CJSU Bihor, persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală pot circula fără restricții în orice intervalul orar. Nu este necesară declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu. Aceste persoane trebuie să aibă certificate verzi Covid. Pentru persoanele nevaccinate, circulația este interzisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul 20.00-05.00, cu anumite excepții (menționate în declarație). Pentru acest interval este necesară declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.

Masca este obligatorie în toate spațiile publice deschise, fiind exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Magazinele, activităţile de prestări servicii în spații închise sau deschise vor funcţiona astfel: de luni până joi - program normal; vineri, sâmbătă, duminică - activitate permisă între 05.00-22.00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. În cazul restaurantelor, cafenelelor la interior, teraselor, accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală şi sunt deschise între 05.00-24.00.

Activitățile recreative și sportive în aer liber sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, maximum 10 persoane.

Pentru sălile de sport/fitness accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului; cu spațiu de 4 mp de persoană.

La bazinele de înot, piscinele interioare accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

Evenimentele în spații închise (cinematografe, spectacole, concerte) sunr permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; purtarea măștii de protecție.

Evenimentele în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri etc.) sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; spațiile în aer liber operate de instituții de cultură trebuie să asigure spațiu minimum 1 mp de persoană; până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului; purtarea măștii de protecție.

Cursurile de instruire (workshop-uri) şi conferințele sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului; distanță de minimum 2 metri între persoane; purtarea măștii de protecție.

Copiii sub 12 ani nu au obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid. Certificatul poate fi obținut de pe site-ul certificat-covid.gov.ro.