În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 22.00, s-a realizat a IV-a etapă a operaţiunii de dezinsecţie în municipiul Oradea, operațiune care din cauza vremii nefavorabile, nu a putut fi programată mai devreme.

Orașul a fost împărțit în opt zone de acțiune, iar operațiunea de dezinsecție a continuat până dimineața la ora 3.00. Şase mașini cu tunuri de dispersie a insecticidului, precum şi două echipe la sol a câte trei muncitori echipați cu atomizoare, cu două mașini pentru transportul celor două echipe au acționat pentru distrugerea insectelor generatoare de disconfort (țânțari, muște etc.) în faza de adult și larvă.

S-au executat prin tratament la sol lucrări de dezinsecție în zonele publice, spații verzi și cursurile de apă și tratamente fitosanitare la arbori și arbuști din parcuri, scuaruri, aliniamente stradale și zonele verzi din cvartalele de locuit de pe raza municipiului.

Lucrările au fost efectuate de Coral Impex.

O nouă dezinsecție se va efectua peste câteva zile, corelat cu condițiile meteo, repetarea etapei făcându-se pentru a avea o eficiență cât mai sporită.

Având vedere precipitațiile din ultima perioadă și umiditatea crescută, Primăria Oradea a luat decizia ca în această lună să se efectueze pe teritoriul municipiului atât etapa a IV-a, cât și etapa a V-a de dezinsecție.

„Precipitațiile din ultima perioadă au favorizat un mediu prielnic dezvoltării țânțarilor. Dacă, în urmă cu doi ani, în caietul de sarcini organizat pentru selectarea câștigătorului făceam undeva la patru treceri pe an, anul trecut am fost obligați să facem nouă treceri, iar de anul viitor ne propunem să facem chiar doisprezece, respectiv două treceri/lună, în lunile calde, respectiv mai-septembrie”, a precizat Emil Bențan, director adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.

Totodată, Primăria Oradea a solicitat asociațiilor de proprietari din Municipiul Oradea să efectueze operațiunea de dezinsecție în subsolurile aferente blocurilor de locuințe pe care le administrează, concomitent cu acțiunea de dezinsecție desfășurată de către Primăria Municipiului Oradea, doar în acest mod operațiunea de combatere a țânțarilor putând avea efectul scontat.