Administrația Bazinală de Apă Crișuri derulează investiții de peste trei milioane de lei, pentru înlăturarea calamităților naturale produse în județul Bihor. Lucrările au început în luna iunie și se vor finaliza cel târziu în luna decembrie a acestui an.

În urma viiturilor produse în ultima perioadă, o parte din consolidările amplasate pe malul drept al râul Crișul Pietros, au fost distruse parțial în comuna bihoreană Pietroasa.

„Pentru a preveni înaintarea eroziunilor active pe râul Crișul Pietros, în zona localității Gurani, ABA Crișuri derulează investiții de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare, menite să protejeze comunitatea. Soluția tehnică agreată prevede realizarea unui zid de sprijin, pe o lungime de 117m, cu o înălțime de 3,25 m și a unui prism de anrocamente cu pereu din piatră brută, pe o lungime de 243 m și o lățime de 2,5 m”, explică Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri

Potrivit acestuia, lucrările au început în luna iunie și se vor finaliza cel târziu în luna decembrie a acestui an. Valoarea investiției este de 3.187.160,69 lei, cu fonduri provenite atât de la bugetul de stat, alocate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și din surse proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”.

„Precipitațiile abundente, căzute în ultimul an, au generat scurgeri pe versanți și au dus la revărsarea apelor, afectând satele: Pietroasa, Gurani și Cociuba Mică, din comuna Pietroasa, județul Bihor”, anunță și Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Râul Crișul Pietros este afluent al râului Crișul Negru, râu care, în urmă cu câteva zile, a fost sub incidența avertizărilor hidrologice înregistrând un nou nivel maxim istoric.