Zilele acestea, angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri au început acțiunile de igienizare pe cursurile de apă.

În Oradea, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor acționează pe malul drept, între podul Ladislau și podul Centenarului, și în zona Sovata, pe malurile lacului de acumulare Priza de Apă.

„După o perioadă cu debite și niveluri ridicate, regimul hidrologic a revenit la normal. Ca în fiecare an, în urma apelor au rămas deșeurile. Deși instituția noastră nu are ca obiect de activitate salubrizarea albiilor și a malurilor, de cele mai multe ori colegii noștri sunt nevoiți să curețe albiile de deșeuri, pentru a putea desfășura activitățile specifice de gospodărire a apelor”, transmit reprezentanții ABA Crișuri. 

Unii orădeni sunt de părere că persoanele care nu păstrează Crișul curat și lasă mizerie în urma lor ar trebui amendați drastic.

„Primăria să facă bine să dea o HCL și să își pună „pitbulii” de la Locală să dea amenzi neghiobilor care lasă deșeuri pe malul Crișului”, este de părere Daniel S.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri atenționează că depozitarea sau aruncarea deșeurilor de orice tip pe malurile râului sau în ape sunt strict interzise și se sancționează cu amendă de până la 70.000 lei.

„A arunca o hârtie, un PET, un ambalaj în primul coș de gunoi pe care îl întâlnim în calea noastră ne ia doar câteva secunde, iar a duce deșeurile provenite din gospodărie în locurile special amenajate, doar câteva minute. Responsabilitatea față de apă și natură nu este doar a instituțiilor publice, a agenților economici sau a organizațiilor de mediu, ea este responsabilitatea noastră a tuturor”, mai transmit reprezentanții ABA Crișuri.