În Oradea, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri are în derulare un proiect de investiții pentru amenajarea râului Crişul Repede. Lucrările se desfășoară pe malul stâng, pe tronsonul situat între Sinagogă și Podul Ferdinand.

Potrivit reprezentanților ABA Crișuri, consolidarea malului se face pe o lungime de 220 metri, astfel: pe o lungime de 132 m, se realizează o amenajare la baza malului, cu prism de anrocamente (bolovani), peste care se va realiza o alee de promenadă; pe o lungime de 88 m, se înlocuiește zidul de sprijin din cărămidă cu unul de beton armat, având un prism de anrocamente la bază, peste care se va realiza o alee de promenadă.

„Prismul va fi executat din anrocamente de piatră brută, având greutăţi cuprinse între 150 - 500 kg/bucata, și va fi aşezat pe un material geotextil. Peste acest prism, se va realiza o umplutură de piatră spartă, cu greutatea de 50 kg/bucata și un strat de 10 cm de balast. La final, din dale de beton, se va realiza o alee pentru promenadă”, menționează Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri, adăugând că, în continuarea dalelor, se vor realiza trepte de coborâre spre apă care se vor turna pe tronsoane cu o lungime de 4.00 m.

„Aval de parcarea subterană, pe malul stâng, în apropierea Podului (Ferdinand-n.r.), zidul de cărămidă, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi înlocuit cu un zid de beton. Scările, care au ajuns să fie impracticabile, se vor înlocui cu o rampă, facilitând astfel mobilitatea urbană în zonă”, precizează Anca Mihociu.

Potrivit acesteia, lucrările de consolidare de pe malul Crișului Repede țin seama atât de parcarea subterană existentă, cât și de soluția de amenajare urbanistică votată de orădeni.

Valoarea investiției este 2.185.000 lei (fără TVA) și este asigurată de la bugetul de stat. Lucrările se vor finaliza în această vară.