Începând din această săptămână, ABA Crișuri a demarat ample acțiuni de igienizare pe cursurile de apă din bazinul hidrografic.

Ieri, angajații instituției au degajat materialul lemnos aflat în albia râului Crișul Repede. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Oradea și RER Vest, și a vizat malul drept al râului, pe tronsonul cuprins între podul Intelectualilor și Podul Ferdinand.

„Angajații ABA Crișuri vor scoate din apă buștenii plutitori, copacii uscați sau pe cei doborâți de vântul puternic din ultima perioadă. Întrucât masa lemnoasă este plină de apă, aceasta se va lăsa pe mal, pentru a se usca, urmând ca, ulterior, să fie ridicată și transportată în centre speciale de colectare. Aceste acțiuni sunt necesare mai ales după perioada cu ape mari, când buștenii purtați de ape pot amenința scurgerea acestora, în special în zona podurilor sau a pragurilor de fund”, a precizat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

Acțiunile de igienizare vor continua, săptămâna aceasta, în Oradea, dar și în localitățile: Vașcău, pe râul Crișul Negru, în Ștei, pe Crișul Băița, și în localitatea Sărsig, pe valea Fânațelor.

Săptămâna trecută, angajații ABA Crișuri au intervenit, cu utilaje și bărci, în Oradea, zona Sovata, pe râul Crișul Repede, pentru a degaja un buștean de mari dimensiuni, pe care apa l-a purtat până în zona podului, evitând, astfel, eventuale pagube.