142 de pompieri români, dintre care 17 bihoreni, au plecat în Grecia, unde situația incendiilor este alarmantă. Misiunea lor începe astăzi, iar comanda modulului de intervenţie este asigurată de un bihorean.

 

Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure va fi dislocat în Grecia pentru a putea sprijini salvatorii eleni în zonele puternic afectate de incendii. Acest modul este format din 142 pompieri salvatori din IGSU și 15 unități subordonate acestuia cu 28 de autospeciale care includ: opt autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, șapte autospeciale de primă intervenție și comandă, două microbuze, un autocar și alte mijloace de sprijin logistic incluzând o dronă.

Modulul de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, specializat în stingerea incendiilor de pădure, care este dislocat în Grecia, este condus de prim-adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor), locotenent-colonel Csilik Alexandru Adrian. 

În seara zilei de joi, 19 august, cei 17 pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Secției de Pompieri Beiuș și de la sediul ISU Bihor, au pornit spre Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției - Ciolpani, unde s-au alăturat convoiului format din 142 pompieri salvatori români, cu 28 de autospeciale, iar azi, 20 august, au început deplasarea spre Grecia.

Salvatorii bihoreni care participă la această misiune sunt: locotenent-colonel Csilik Alexandru – comandantul modulului român de intervenție, căpitan Toth Arnold, plutonier Szmolen Adrian, plutonier Buboi Lucian, plutonier adjutant Popa Aron, plutonier adjutant Lucaciu Petru, plutonier adjutant șef Susa Călin, plutonier adjutant Szilagyi Ferencz, plutonier adjutant Gyori Olimpiu, plutonier major Naca Vlad, plutonier major Gherman Adelin, plutonier adjutant șef Popovici Teodor, plutonier adjutant șef Nagy Robert, plutonier adjutant Panea Mihai, plutonier adjutant Purza Florin, plutonier Țifra Valentin și plutonier major Totoi Raul.

Pompierii militari bihoreni s-au deplasat în sprijinul pompierilor eleni cu o autospecială de stingere a incendiilor de pădure, cu o autocisternă cu o capacitate de 7.000 de litri de apă și cu o autospecială de primă intervenție și comandă.