600 de ani de la atestarea documentară, 200 de ani de şcoală - Satul Dernişoara îşi cheamă fiii
Anul 2016 pentru locuitorii satului Dernişoara, comuna Derna, judeţul Bihor, atestat documentar în 1406, (600 de ani) este important şi pentru cei 200 de ani de atestare a primei şcoli în 1816, printre primele 13 şcoli din Valea Erului organizate de biserica ortodoxă.
Şcoala funcţiona pe lângă biserică, unde cantorul era şi învăţător, uneori chiar preotul fiind şi învăţător, rămânând în sat zicala "aşa te învaţă diacul", în loc de... directorul, învăţătorul, profesorul. De-a lungul anilor lumina abecedarului a ars mereu datorită unor dascăli cu har, dar şi chemare, beneficiarii fiind copiii satului, satul a avut un fiu-preot Bejan şi apoi alţi fii care au rămas în sat dascăli sau s-au dus în alte sate sau oraşe, profesori universitari: Curtui Aurel (Universitatea Babeş-Bolyai), Curtui Valeriu (Universitatea din Viena), medici, ofiţeri, tehnicieni etc.
Voi căuta să întocmesc o mică monografie şcolară, pagini ale trecutului profitând şi de "întâmplarea" de a fi directorul şcolii în ultimii 50 ani, din 1962-2009. E o perioadă de adânci prefaceri în învăţământul românesc când statul îşi luase pe umeri: obligativitatea, generalizarea, gratuitatea lui. Dacă în alte localităţi s-a încetăţenit "întâlnirea cu fiii satului" pentru aceşti ani de aniversare a şcolii aş dori o întâlnire cu o parte dintre absolvenţii şcolii. Vom inaugura un mic muzeu şcolar în locuinţa şcolii unde am locuit 50 de ani, vom lansa 3 cărţi: Proză, culegeri de folclor locale, Versuri din mileniul 2; Monografia şcolii şi a obiceiurilor din Dernişoara şi Valea Bistrei, autori fiind prof. Ioan Gh. Roman şi prof. Lucia Roman. Primele trei sunt editate deja şi urmează a fi lansate în această lună.
Cititorii acestui articol i-aş dori iniţiatori pentru un comitet de organizare, mobilizare, fonduri etc. Aştept propunerea datei, luna, va fi o acţiune a ONG "Pro-Dernişoara 600", la care va participa şi "Fraternite" - St. Gondon (Franţa). Cred că sunt un caz singular - actualmente - în învăţământ să stai 47 de ani la aceeaşi şcoală şi conducător de unitate fără întrerupere, cu excepţia când am fost primar al comunei Derna (1992-1996), semnând şi titluri de proprietate (3000) de restituirie teren agricol, păduri, păşuni.
"Ion Gh. Roman se numără printre importanţii apostoli ai satului în ultima jumătate a secolului XX în Bihor", scria Stelian Vasilescu în Oameni din Bihor (1940-2000) vol. 1, pag. 584-585.
Aştept şi mici "aduceri aminte" din viaţa de şcolar, eu mai posed acele "gânduri" în ultima oră la absolvire! Vă aştept la telefonul la 0744/52-57-14 sau pe mail Roman_Lucia@yahoo.com. Vreau participare sinceră, raţionamente mature, întâlniri de suflet şi nu răzbunări pe unii dascăli "exigenţi", în care "bătaia era ruptă din rai", nu se inventase avocatul "elevului", era "magister dixit" şi nu "elev dixit şi magister no coment!". Această unitate şcolară a funcţionat "foc continuu", au stat pe băncile ei peste 800 de absolvenţi (în ultimii 50 de ani, iar numărul dascălilor care s-au perindat se apropie de cifra de atestare, 200).
Pe aici au fost dascăli şi prof. univ. dr. Paul Magheru, scriitorul şi universitarul Florin Ardelean. Cei care posedă documente cu istoria şcolii, fotografii cu absolvenţii ei, fotografia şcolii vechi (pe locul magazinului sătesc) şi alte notiţe despre şcoală rămase de la strămoşi să mi le comunice (prin telefon sau pe mail pentru a le integra în monografia şcolii. Cu respectul cuvenit îi primim pe cei care din viaţa lor şi-au petrecut 2-3-....47 ani în acest sat, suplinitori ori calificaţi în calitate de dascăli-dăscăliţe ai satului Dernişoara. Sper ca această strigare a catalogului să fie recepţionată, popularizată şi realizată. E o aniversare care nu trebuie pierdută. Acum, când mai suntem în viaţă cei care am slujit altarul şcolii spre binele vostru, acum pensionari, tătici şi mame, bunici şi bunicuţe şi care nu şi-au uitat primul învăţător-învăţătoare şi pe directorul şcolii.
Prof. Ion Gh. ROMAN,
director-fondator de şcoală în Dernişoara

Întâlnirea a fost modificată: pentru 8 octombrie 2016.Rog cititorii acestui anunț să-l popularizeze la cunoscuții din Oradea sau din diasporă! Vom avea și oaspeți: francezii din St.Gondon cu care suntem înfrățiți!Rog primăria Derna să realizeze :amenajarea curții școlare și asfaltarea :200-300 m.l până la Biserica Ortodoxă.( centrul civic al satului: 2 școli, biserica ortodoxă și magazinul sătesc)
Am primit câteva mesaje: vom ține întâlnirea la sfârșitul lunii septembrie 01 octombrie 2016. Aveți alte propuneri ? Aveți curaj: Telefon o744.52 57 14,
Scuzați-mi unele greșeli de redactare: 200 nu 2000,prin(părin!),a fi,veți(ve-ți !).De vină e tehnica digitală! Inventatorul primului calculator românesc mi-a fost consătean și coleg de școală primară.De abia încăpea în 2 etaje! Comparați volumul cu...laptopul tău! Pentru informație tastează: „Diatcu-primul calculator românesc!” Mulțumesc!
Mulțumim Domnului Roman pentru frumoasele inițiative.