O promoţie de excepţie s-a dovedit a fi cea din anii 52-53 a Liceului Ortodox Emanuil Gojdu, numit apoi Liceul Nr. 1 Oradea, care, sâmbătă, s-a reunit cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la absolvire. Un corp de elită, care a reuşit să ducă în ţară şi peste hotare, cu mândrie, numele liceului orădean, s-a întors în acest sfârşit de săptămână în oraşul de pe Criş, cu sufletul încărcat de nostalgia anilor tinereţii.

Din cei 56 de absolvenţi ai clasei XI A şi XI B, promoţia 1953, mai sunt 22 în viaţă, dintre care 17 au răspuns "prezent" la citirea catalogului. Fii de ţărani, mare parte dintre ei, s-au dovedit a fi, în decursul vieţii, nişte caractere excepţionale. O promoţie de excepţie, care a dat naţiunii elite de valoare ale vieţii culturale, economice, intelectuale româneşti. CV-urile acestor foşti gojdişti amintesc de calitatea actului educaţional, altfel nu l-am aminti pe renumitul scriitor D.R. Popescu, pe fizicianul Dorin Poenaru, şeful Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, pe Liviu Popovici, fostul şef de sector tehnico-operativ din Serviciul de Contrainformaţii al Armatei a 4-a "Transilvania", generalul maior (r) Roman Dumitru, Ioan Cohuţ, preşedinte al Asociaţiei Române de Geotermalism, timp de 16 ani şi membru în Bordul Asociaţiei Mondiale de Geotermie, David Voicu, editor a numeroase cărţi etc. Cel care a citit  cele două cataloage îngălbenite de vreme a fost prof. Dorel Tifor, cel mai longeviv profesor în aceeaşi scoală, timp de 48 de ani. "Bun venit acasă. Este o revenire care ne face o mare bucurie", le-a spus foştilor gojdişti, profesorul Tifor. Dacă unii au răspuns "prezent", reuşind astfel să povestească care a fost parcursul vieţii lor de-a lungul vieţii, povestea celor decedaţi a fost spusă de organizatorul întâlnirii colegiale, Ioan Cohuţ, care este şi preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Gojdişti, absolvent al aceste "promoţii de aur". "Suntem singura generaţie care şi-a marcat 12 luştri. Sunt foarte mândru că ne-am ţinut uniţi şi, iată, ne mai întâlnim, la a zecea revedere, cu mare bucurie şi emoţie," a precizat organizatorul Ioan Cohuţ.

D.R. Popescu, un gojdist de elită

Apelat la catalog, "elevul" Dumitru Radu Popescu a făcut deliciul clasei, după ce a ascultat cuminte multe poveşti de viaţă ale colegilor săi. Vorbele de duh şi replicile cu umor ale renumitului scriitor român au creat o atmosferă plăcută, dovedind, o dată în plus, că "a fi gojdist e un titlu de nobleţe, nobleţe spirituală." D.R. Popescu este fiu de învăţători, născut în satul Păuşa, comuna Nojorid, care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori, dramaturgi şi scenarişti români de la "cumpăna dintre cele două milenii". "Mă bucur că s-a organizat evenimentul chiar astăzi, când azi dimineaţă la televizor, am văzut ce meniu are Gigi Becali. Şi vreau să spun că noi, la internat, nu aveam acest meniu. Dar al lui Gigi Becali este mult mai bun. Deci televiziunea noastră este atât de inteligentă, şi oamenii de presă, şi politici, încât au grijă de oamenii noştri, care sunt o elită. Adică elitele, ştiţi, în basme, era împăratul ş.a.m.d. Acum, cei mai mari oameni ai României, îi ştiţi, minţile strălucite ale României, au un regim mai bun decât bolnavii din spitale. Sunt foarte mulţumit de acest lucru şi am încredere în educaţia de mâine a elevilor. Eu sunt din Păuşa şi-s încântat că, zilele trecute, am aflat că acolo se află adevărul despre Elodia. Şi îl rog pe colegul Bodea, care-i din Miersig, să aibă grijă să o descopere cât mai repede!", le-a spus foştilor golegi D.R. Popescu. Printre foştii liceeni îi mai amintim şi pe Petru Bodea, Aurel Boroş, şeful Baroului din Arad, Aurel Bonta, care s-a lăudat cu faptul că şi fiica şi nepoata au ales CN "Gojdu", Romulus Borza, direcor Romsilva Braşov, Pompiliu Clonda, Andrei Mugureanu, medic veterinar, Dumitru Miheş, din Sânnicolau Român, Valeriu Onaca, Liviu Petrovici, director Teleconstrucţia, Victor Pintea, Ştefan Siclovan, Cornel Tiritheu, Ioan Urs, Miron Venter, Mircea Zuba, respectiv Sergiu Vaida.