Nimic nou. Ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Bihor de ieri a fost presărată cu acuzații, laude și ironii din partea aleșilor. Problemele financiare au fost însă în prim plan, majoritatea UDMR-PSD-ALDE hotărând până la urmă să împrumute 50 de milioane de lei pentru a-și putea continua investițiile și a-și plăti aparatul de specialitate.

Doar 16 puncte au fost pe ordinea de zi, dar discuțiile, de multe ori doar de dragul discuțiilor, au făcut ca ședința să dureze în jur de două ore. Primul proiect pus în discuție, cel privind modificarea și completarea unei hotărâri a CJ de anul trecut, privind aprobarea taxelor și tarifelor locale pentru anul în curs, a fost amânat din cauza faptului că niciun funcționar nu a fost în stare să explice ce este „avizul de oportunitate al președintelui CJ”. Ulterior, problema a fost lămurită, dar hotărârea a rămas să fie discutată la următoarea ședință. A urmat alegerea unui avocat în Consiliul de Administrație al Aeroportului, propunerea liberalilor, avocatul Dan-Cristian Vîlceanu, fiind aprobată cu 16 voturi, din cei 34 posibile.

Arhitectul Cristian Pușcaș a făcut o scurtă prezentare a noului sediu al Consiliului Județean Bihor, fosta Policlinică Mare de pe Republicii. Și aici au fost contre, liberalii spunând că este mai bine decât hotel de 5 stele, în timp ce Mang, aprobat de Puscaș, a spus că, dacă Policlinica ar fi fost vândută, cu acei bani s-ar fi putut face un sediu mult mai modern pentru CJ.

Cele mai multe discuții au fost însă la ultimul punct, cel legat de împrumutul de 50 de milioane de lei. Aici, consilierul liberal Ionel Avrigeanu a spus că hotărârea a ajuns în comisii cu 10 minute înainte de ședință și nu a putut fi studiată și că nu au fost consultați cu privire la modul în care se vor cheltui banii. Președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, a explicat că banii primiți de la bugetul de stat sunt foarte puțini și nu ajung pentru funcționarea instituției și pentru continuarea investițiilor începute. Acesta a fost completat de vicepreședintele Traian Bodea, care a spus că, dacă banii nu vor fi împrumutați, probleme mari va avea și viitorul CJ, indiferent de cine îl va conduce.

„Noi considerăm că sumele gestionate de dumneavoastră nu au fost cheltuite cum trebuie. 60-70% din acești bani se duc pe salariile aparatului administrativ pentru că ați umflat la maxim organigramele. Bani mai puțini de la București vin pentru că ați guvernat foarte prost România”, a spus liberalul Călin Gal.  

În final, proiectul a trecut, toți consilierii UDMR-PSD-ALDE, 18, votându-l.