Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, s-a aflat ieri, în vizită la Oradea. Excelenţa Sa a fost însoţit de o delegaţie compusă din Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara și Matthias Mau, şeful Secţiei Juridice și Consulare din cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

 

Susține dezvoltarea învățământului dual

 „Anul acesta, aniversăm 25 de ani de la semnarea «Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa», pe scurt: aşa-numitul «Tratat de prietenie», pe 21 aprilie 1992. Acest moment aniversar este o ocazie potrivită pentru a arăta cum relaţiile noastre bilaterale au evoluat de-a lungul anilor, în toate domeniile, iar rezultatul este unul pozitiv. La aceasta se adaugă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, a spus Excelența Sa Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, ieri, într-o conferință de presă, organizată la sediul FDG Oradea.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-media, Excelența Sa Cord Meier-Klodt a subliniat importanța învățământului profesional dual, despre care a spus că este „coloana vertebrală” a economiei țării sale.

„Din păcate, părinții consideră că dacă copiii lor intră în acest învățământ profesional-dual, rămân la un nivel destul de jos și nu se pot dezvolta. În Germania, dacă un copil dorește să studieze, este sfătuit de părinții lui să facă ceva concret înainte. Noi avem câteva proiecte pilot în țară, la Brașov, Sibiu sau Timișoara. S-a început și aici, la Oradea, însă totul trebuie să se dezvolte într-un sistem mai vast pentru întreaga țară. În primul rând, trebuie să convingem mai multe firme să se implice. De asemenea, trebuie să-i convingem pe părinți ce fel de beneficii pot avea copiii lor urmând această formă de învățământ”, a declarat ambasadorul la conferința de presă. El şi-a exprimat disponibilitatea ca ambasada să se implice în transpunerea sistemului de bune practici a învăţământului dual din Germania.  

 

De ce pleacă tinerii?

Întrebat care sunt motivele pentru care tinerii preferă să-și caute viitorul dincolo de granițe, Cord Meier-Klodt a răspuns: „Ceea ce au trăit aici oamenii înainte de ’90 îi face să părăsească țara! Tinerii, mai ales, se îndreaptă spre locuri unde au șanse de a trăi mai bine. Vestea bună este că nepoții celor care au părăsit România doresc să revină în țară. Am discutat nu demult cu o asemenea persoană, care mi-a mărturisit că s-a întors în România pentru că vede șanse de dezvoltare în țara sa de baștină”, a mai spus ambasadorul.

Printre cei prezenți la conferința de presă s-a numărat și Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara, care a vorbit despre bunele relații de colaborare pe care le-a avut de-a lungul anilor cu autorităţile administraţiei publice locale, precum și cu conducerea Forumului Democrat German Oradea.

„În august, îmi voi încheia cel de-al doilea mandat, în calitate de consul al Germaniei la Timișoara, fiind responsabil inclusiv în Bihor și Oradea. Am fost de multe ori în vizită la dvs., fiind bine primit, de fiecare dată. Forumul Democrat German a fost un bun liant între mine și administrațiile publice locale. Am avut discuții cu Primăria, Prefectura și Consiliul Județean, și am privit cu mare interes dezvoltarea județului și a orașului. În timpul celor două mandate, am avut o relație foarte bună cu FDG Oradea, respectiv cu doamna Helene Vodă, cu care am avut o colaborare de 13 ani. Doresc mult succes noii conduceri!”, a spus consulul. De altfel, printre cei prezenți la masa prezidiului s-a mai aflat Theisz Arnold, noul preşedinte al organizaţiei de Oradea, precum și Norbert Heilmann, președintele FDG Bihor.

 

Întărirea relațiilor româno-germane

Înainte de conferința de presă, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, însoţit de o delegaţie compusă din Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara, și Matthias Mau, şeful Secţiei Juridice și Consulare din cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, s-a întâlnit cu Claudiu-Adrian Pop, prefectul judeţului Bihor, și cu primarul Ilie Bolojan.

Vizita în judeţul Bihor a avut ca scop întărirea relațiilor de colaborare și comunicare cu reprezentanţii instituțiilor și autorităților publice din județul Bihor, precum și ai comunității locale.

În cadrul vizitei, prefectul judeţului Bihor, Claudiu-Adrian Pop a prezentat avantajele competitive ale județului din punct de vedere economic, turistic şi al deschiderii manifestate faţă de mediul de afaceri. De asemenea, au fost abordate teme legate de infrastructura rutieră a judeţului ca premisă a dezvoltării economiei, precum și valoarea formării profesionale în dezvoltarea forței de muncă.

În judeţul Bihor, în prezent, îşi desfăşoară activitatea comercială un număr de 242 de companii cu capital german dintre care 22% activează în domeniul comerțului, 13% în industria prelucrătoare, 11% în agricultură, precum și în alte domenii.

Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor a reiterat susținerea pentru colaborarea româno-germană, care se poate materializa prin proiecte investiționale sau transfer de expertiză spre beneficiul ambelor comunități.

Cu prilejul vizitei sale în Oradea, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt a vizitat și Primăria Oradea, unde a fost primit de primarul Ilie Bolojan. În cadrul discuţiilor care au avut loc au fost abordate aspecte privind priorităţile oraşului Oradea în perioada următoare, dezvoltarea economică şi investiţiile companiilor germane în oraş.

La încheierea vizitei, primarul Ilie Bolojan şi-a exprimat speranţa în continuarea bunei colaborări dintre Primăria Oradea şi Ambasada Republicii Federale Germania.