Începând de ieri, 17 japonezi sunt, pentru o săptămână, cetăţeni ai acestui oraş. Grupul a ajuns la Oradea, în cadrul unui proiect de învăţare a limbilor străine, promovat de tânăra orădeancă Angela Pugna, iar emoţionanta întâlnire cu familiile care îi vor găzdui de-acum încolo a avut loc ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor. Orădenii i-au aşteptat cu pancarte prin care le-au urat bun venit oaspeţilor lor. Întâlnirea a fost una emoţionată, cu îmbrăţişări, lacrimi şi multe flori.

Până la întâlnirea cu oaspeţii lor din Ţara Soarelui Răsare, câţiva dintre orădenii care urmau să-i găzduiască ne-au destăinuit că s-au pregătit din timp pentru a-i primi cum se cuvine pe musafirii lor şi a le asigura o şedere cât mai plăcută la Oradea pe parcursul celor şapte zile. "Noi suntem din Beiuş şi vom găzdui un domn din Japonia. Mâine (n.r. - astăzi) îl vom duce la Peştera Urşilor, iar după-masă, la Arieşeni. Va avea ocazia să vadă stilul nostru de viaţă, iar o oră, două, îl vom duce la locul nostru de muncă pentru a vedea cu ce ne ocupăm. Va fi, aşadar, o experienţă interesantă, o întâlnire între două culturi", ne-a spus Ciprian Ziman. La familia Tocai din Oradea, locuieşte, începând de ieri, o doamnă de 51 de ani din Ţara Soarelui Răsare. "Am emoţii foarte mari, chiar dacă noi am mai avut un schimb de experienţă cu o fată din Germania", ne-a mărturisit doamna Tocai, ieri, înainte de întâlnire. Profesorii Barbu şi Florica Ştefănescu, de la Universitatea din Oradea se numără, de asemenea, printre familiile gazdă participante la proiect. "Noi vom găzdui o doamnă de 62 de ani. Când i-am văzut poza, nu i-am dat mai mult de 40. Am pregătit mai multe feluri de mâncare, iar la desert, prăjitură cu brânză. Cât priveşte programul, vom fi mai mult plecaţi. Vom merge la Peştera Urşilor, Boga, Felix, 1 Mai etc. pentru a-i arăta frumuseţile acestor locuri", ne-a mărturisit Florica Ştefănescu. Şi familia doamnei Maria Hulber, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", este, începând de ieri, mai bogată cu doi membri, o femeie şi copilul ei de 8 ani. De menţionat că luni, 16 august, de la ora 16.00, în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea, va avea loc un dialog cultural româno-nipon, prilej cu care tradiţiile şi valorile folclorului românesc vor fi înfăţişate în consonanţă cu oferta japonezilor, iar în următoarele zile, oaspeţii se vor familiariza cu împrejurimile, vor pătrunde în cultura şi tradiţiile româneşti şi se vor implica în activităţile cotidiene ale familiilor din care vor face parte.

Proiectul este realizat de LEX Institute for Language Experience, Experiment & Exchange, Hippo Family Club Japan & Angela Pugna, în parteneriat cu diferite instituţii locale, şi cu sprijinul Excelenţei Sale Aurelian Neagu, ambasadorul României în Japonia.