Deputatul Cornel Popa trage spuza finanţărilor pe turta bihorenilor Guvernul României a dat aviz de principiu pentru alocarea sumei de aproximativ 110 milioane euro necesare construcţiei, la Oradea, a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Fondurile vor ajunge în Bihor la insistenţele deputatului Cornel Popa care, săptămâna trecută, a reuşit să aducă, în judeţul Bihor, alte 35 de milioane de euro pentru apă, canalizare şi staţii de epurare din 11 localităţi. Sumele mari de bani direcţionate spre Bihor au cauzat disensiuni în interiorul PNL, cei mai nemulţumiţi fiind liberalii din Cluj, care au rămas, în plus, şi fără funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Nord-Vest. O prioritate a filialei bihorene a PNL Deputatul Cornel Popa a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în sfârşit, construcţia Spitalului Judeţean de Urgenţă va fi posibilă, Guvernul dând avizul de principiu prin care suma alocată acestei investiţii se ridică la aproximativ 110 milioane euro. "Trebuie să ne batem pentru acest proiect, care este o prioritate a filialei bihorene a PNL", a precizat vicepreşedintele liberal, deputatul Cornel Popa. Cu toate că mai e nevoie de alocarea banilor şi de întocmirea proiectului, Popa speră totuşi că noua unitate spitalicească va putea funcţiona din 2008. Spitalul Judeţean de Urgenţă va avea două etaje la subsol, parter şi trei etaje supraterane, adăpostind 435 de paturi. Suprafaţa construită va fi de 16.700 metri pătraţi, iar cea desfăşurată, de 64.000 mp. Un standard de viaţă mai ridicat cu 150 de ani Pe lângă această investiţie, Cornel Popa speră ca în Bihor să mai vină alte 35 de milioane de euro pentru proiecte de introducere a apei şi canalizării şi construirii de staţii de epurare în alte 11 localităţi. "Este un proiect la care am subscris personal, dar în care s-a implicat şi filiala judeţeană, fiind cel mai mare după autostradă. Sperăm ca evoluţia politică să ne permită să ducem acest proiect la bun sfârşit, deoarece va ridica standardul de viaţă al bihorenilor cu cel puţin 150 de ani. Este un proiect liberal spre care se canalizează toate eforturile colegilor din PNL Bihor", a declarat Cornel Popa. Acesta mai speră că va reuşi să convingă Guvernul să investească şi în construirea unui centru de oncologie la Oradea, dar şi a unui centru cardio-vascular, deoarece incidenţa acestor boli în zonă este foarte mare. Deputatul bihorean s-a declarat însă nemulţumit de timpul foarte mare dintre etapele necesare concretizării unui proiect. Până atunci, însă, a mai fost acordat un aviz de principiu pentru aproximativ 1,5 milioane euro destinaţi modernizării laboratoarelor şi a spaţiilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. Nemulţumiri în Dealul Clujului Toate investiţiile venite înspre Bihor i-au nemulţumit în special pe liberalii clujeni. "Cred că Bihorul şi bihorenii aşteaptă să ne facem datoria, dacă le-am cerut voturile. Acesta este motivul tuturor mişcărilor pe care le-am făcut, nu ne-am dorit să facem grupări, să ne certăm cu colegii de la Cluj", susţine vicepreşedintele PNL Cornel Popa, adăugând că nu a crezut că atunci când îţi faci datoria "ajungi oaia neagră a partidului". "Nu am avut niciodată ambiţia de a crea cea mai mare grupare din cel mai mare partid, dar ceea ce am făcut pentru electoratul din Bihor ne îndreptăţeşte să ne considerăm o filială respectabilă", a mai menţionat Popa. Liderul liberal susţine că, în ultimele două săptămâni, s-a creat o "isterie" în rândul partidului, provocată de refuzul Guvernului de a muta la Cluj sediile Direcţiei Regionale Vamale şi Inspectoratului Teritorial de Construcţii. Decizia a fost luată datorită rezultatelor bune pe care aceste instituţii le-au avut. Inspectoratul Teritorial de Construcţii, de exemplu, a oprit lucrările la autostrada Borş-Braşov, după ce a constatat că pe anumite porţiuni a început să se surpe terenul din fundaţie. "Au fost câteva schimburi de replici legate de calitatea unor lucrări la Autostradă. Consider că Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor a avut dreptate, iar eu nu pot decât să-i felicit", a adăugat Cornel Popa. El le-a recomandat colegilor clujeni să facă acelaşi lucru pe care-l face PNL Bihor, adică să facă lobby pentru judeţul lor.