Eşecul drastic suferit în Turcia de către campioana României la baschet masculin aduce eliminarea din competiţiile europene după cel mai lung parcurs avut de o echipă autohtonă în ultimii 25 de ani. Uşak Sportif a învins CSM CSU Oradea cu 108-82 (30-19, 28-25, 22-22, 28-16) la capătul unui joc pe care l-a controlat în totalitate.

 

Rezultatul meciului tur în care orădenii s-au impus la o diferenţă de 10 puncte făcea îndreptăţite speranţele la calificare în sferturile FIBA Europe Cup. Cu toate acestea, lipsa prospeţimii fizice, precum şi lotul subţire avut la dispoziţie (doar 10 jucători) au făcut ca echipa turcă să domine autoritar întreaga partidă. Diferenţa înregistrată la capătul primei manşe a fost anulată încă din primul sfert, perioadă în care pressing-ul ofensiv, precum şi precizia formidabilă la aruncările de la distanţă au făcut ca Uşak Sportif să îşi creeze un avantaj de 11 puncte. Cu Pasalic, omul care practic a decis meciul tur, accidentat după trei minute de joc, CSM CSU Oradea avea o misiune tot mai dificilă în faţa unei formaţii care provine din cel mai puternic campionat al Europei cu patru formaţii care activează în Euroligă. Diferenţa a crescut la 14 puncte (58-44) după 20 de minute de joc, iar speranţele la calificare erau încă intacte. Sfertul al treilea s-a terminat la egalitate, astfel că orădenii aveau de recuperat doar 4 puncte în secvenţa decisivă pentru a trimite meciul în prelungiri. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece turcii au repetat evoluţia remarcabilă din primul sfert.

 

Aşadar, înfrângere şi eliminare din cupele europene la capătul unui meci în care, pentru roş-albaştri, s-au evidenţiat Martin Zeno (21 puncte, 2 recuperări şi o pasă decisivă) şi Branko Mirkovic (15 puncte, 4 pase decisive şi 3 recuperări). Astfel s-a încheiat cel mai lung parcurs european din istorie avut de echipa orădeană care a jucat nu mai puţin de 20 de partide, câştigând 10 dintre acestea. CSM CSU a părăsit cupele europene şi a fost eliminată din Cupa României. Unicul obiectiv şi cel mai important, campionatul, rămâne deschis într-un sezon în care, din punct de vedere valoric, roş-albaştrii par a avea cel mai valoros lot din toate timpurile. Cu toate acestea, misiunea de cucerire a titlului va fi extrem de dificilă, U BT Cluj, dar şi BC Mureş demonstrându-şi potenţialul chiar la turneul final al Cupei României unde au disputat finala.

 

Ușak Sportif: August 30, Ademoglu, Candan, Harrison 12, Freimanis 9, Surucu, Vasiliauskas 28, Sonmez, Demirel, Kayris 2, McKissic 17.

CSM CSU Oradea: Mirkovici 15, Zeno 21, Mandache 10, Petrișor, Lucici 8, Nicoară 6, Denison 11, Țâbărnă 11, Pasalici şi Nicolescu.

Antrenor: Cristian Achim.