Şi medicii din Bihor au fost ieri în grevă. Chiar dacă la cele două spitale mari din Oradea nu s-a protestat, la Spitalul Clinic de Recuperare din Băile Felix nu s-au făcut tratamente. Totuşi, bolnavii care au venit din ţară au fost internaţi, infirmierele din saloane şi-au făcut treaba, iar cantina a funcţionat normal.

 

Ca de fiecare dată, medicii, asistenţii şi personalul auxiliar din spitale se confruntă cu o mare dilemă. La fel ca în celelalte domenii, şi în Sănătate sunt nemulţumiri întemeiate pentru care angajaţii ar avea tot dreptul să protesteze. Spre deosebire de alte domenii, însă, activitatea nu poate fi întreruptă pentru că în joc sunt vieţile unor oameni total nevinovaţi. Legea Dialogului Social le dă voie şi medicilor să protesteze, însă doar cu asigurarea a 30% din activitate. Acest lucru nu este însă posibil în unităţile medicale de urgenţă, acolo unde fiecare secundă contează. Aşa se face că în sănătate nu pot exista greve mari aşa cum se văd în alte domenii, ceea ce convine guvernanţilor. Pentru greva de ieri, în Bihor, era anunţat că va protesta personalul de la Spitalul Municipal şi cel de la Spitalul Clinic de Recuperare din Băile Felix. La ora 8.30, însă, la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” activitatea se desfăşura normal fără ca pe coridoare sau în faţa unităţii medicale să protesteze cineva.

„Faptul că nu am făcut grevă nu înseamna că suntem mulţumiţi, susţinem revendicările sindicatului”, a spus Ana Mihuţ – asistent medical la Spitalul Municipla „Dr. Gavril Curteanu” şi lider al Sanitas pe unitate.

 

„Protestăm şi suntem solidari pentru că suntem o echipă”

La Spitalul Clinic de Recuperare Băile Felix, atmosfera era diferită. Câţiva oameni stăteau la poveşti în faţa unităţii medicale, iar la intrare, chiar după recepţie, oamenii în halate discutau între ei. Deşi era vorba despre o grevă, medicii, asistenţii şi muncitorii erau destinşi, semn că nemulţumirile erau comune.

„Au fost 214 adeziuni pentru grevă, toţi membrii de sindicat din spital. Cei prezenţi astăzi (n.r. - ieri) la serviciu sunt în grevă. Au aderat la grevă şi cei care nu sunt membri ai sindicatului, deci, cam tot spitalul. Greva este organizată în semn de solidaritate cu personalul TESA care a fost omis din Ordonanţa de Urgenţă. Ei, asistenţa şcolară de la creşe, muncitorii. Protestăm şi suntem solidari pentru că suntem o echipă. Nu putem funcţiona unii fără alţii. Sunt multe ale revendicări, dar această inechitate este principala nemulţumire. Pacienţii care vin cu salvările din ţară şi au programare, noi fiind un Spital de Recuperare, sunt internaţi. Vor fi însă consultaţi mâine (n.r. - astăzi) şi apoi vor intra în tratament. Astăzi se asigură o treime din activitate, li se asigură hrana, sunt cazaţi, infirmierele de pe saloane lucrează, dar nu se fac tratamente. În ceea ce priveşte zilele viitoare, totul depinde de ce se va hotărî astăzi, de ce vor face guvernanţii. Nu se poate să nu reacţioneze în niciun fel pentru că o sută de mii de oameni au întrerupt lucrul”, a spus, pentru Crişana, Ligia Gligor - asistent de balneofizioterapie şi liderul Sanitas la Spitalul de Recuperare din Băile Felix.

Pe lângă personalul medical şi nemedical, la protest erau şi pacienţi.

„Pe noi, pacienţii, nu ne afectează protestul. Chiar îl susţinem şi credem că e întemeiat, mai ales că se cere şi îmbunătăţirea serviciilor pentru noi. Suntem alături de dumnealor, venim de la sute de kilometri pentru tratament aici şi e important ca şi condiţiile de lucru şi serviciile să fie făcute la o calitate cât mai bună”, a spus Anton Bogdan, din Argeş, internat cu tetrapareză spastică.

Faptul că protestul se desfăşura în condiţii legale a fost confirmat şi de directoarea Spitalului de Recuperare din Băile Felix - Ramona Suciu: „Totul se desfăşoară conform Legii Dialogului Social, s-au strâns semnături, am fost notificaţi cu două zile lucrătoare înainte, şi am asigurat acel minim de 30% din serviciile medicale, adică urgenţele, internările - pentru că la noi vin mulţi pacienţi din afara judeţului şi masa”. 

 

„Dacă se vor vota amendamentele, vom stopa protestul!”

La nivel naţional în jur de 80.000 de cadre medicale, dar şi personalul tehnic (TESA) au ieşit la protest.

„Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul, iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cel mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanţe ale Guvernului, în loc să rezolve inechităţile, le-au adâncit şi mai mult. În cazul în care vom avea succes şi parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligaţi să încheiem această formă de protest”, a declarat Marius Sepi, liderul Federaţiei Sanitas.

Sindicaliştii cer introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul Ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a anunţat că susţine cauza și greva generală declanşată de personalul medical.

Chiar dacă revendicările sunt întemeiate, Guvernul Cioloş a făcut anul acesta mai multe majorări salariale pentru medici şi asistenţi, de la 1 octombrie medicii fiind remuneraţi mai bine şi pentru gărzi.