Din data de 11 ianuarie a.c., Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor începe acţiunile de control la toate primăriile din judeţ, obiectivul fiind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de eliberare a certificatelor de producător agricol. Aceste documente, conform reglementărilor în vigoare, se eliberează de către primării.

Certificatul de producător agricol, aşa cum a menţionat dl dr. ing. Nicolae Hodişan, director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, este documentul oficial prin care producătorului agricol i se conferă dreptul să comercializeze pe piaţă surplusul produselor agricole din gospodărie. "În anul precedent, conform datelor pe care le avem, au existat aproximativ 1200 de persoane care au deţinut certificat de producător agricol. Faptul că primăriilor le revine obligativiatea eliberării acestor documente, a continuat dl Nicolae Hodişan, se explică prin aceea că primăriile, pe baza registrului agricol, cunosc exact, pentru zona administrativ-teritorială, pe care o au, cine este, cu adevărat, producător agricol, conform posibilităţilor fiecăruia şi a terenului agricol de care dispune, inclusiv a efectivelor de animale."
Prin Instituţia Prefectului, în baza unui Ordin special, se împuternicesc inspectori din cadrul DADR Bihor de a verifica primăriile cu privire la modul în care se eliberează certificatele de producător agricol, dar şi de a sancţiona, de la caz la caz, primăriile datorită nergulilor în emiterea acestor documente. De altfel, în anul 2009, în urma controalelor efectuate în teritoriu, inspectorii împuterniciţi de la DADR Bihor au constatat, cum remarca dl Nicolae Hodişan, numeroase deficienţe privind eliberarea certificatelor de producător agricol.
Cele mai frecvente nereguli constatate au fost: certificatele de producător agricol au fost vizate pe toată perioada anului, deşi acestea trebuie vizate pe fiecare trimestru în parte; au fost eliberate certificate de producător agricol la persoane care, deşi deţin teren agricol, nu-l cultivă, deci nu sunt producători!; certificatele expirate, neconforme cu perioada de comercializate pe piaţa fructelor şi a legumelor nu au fost anulate; au existat comercianţi care, pe baza unor certificate ale altor producători, au comercializat produse agricole în mod fraudulos. "La ora actuală, a precizat dl Nicolae Hodişan, vom începe încă din 11 ianuarie verificările, şi în ideea ca încă de la eliberarea acestor documente să se înlăture aspectele de incorectitudine, de superficialitate din partea emitenţilor." Inspectorii nominalizaţi şi împuterniciţi prin Ordin al Instituţiei Prefectului sunt, aşa cum ne-au fost prezentate nominalizările de către conducerea DADR Bihor, următorii: Nicolae Hodişan, Szabo Irina, Luminiţa Măntăluţă, Lenuţa Ardelean şi Lucia Burta.