Ministrul Cristian Adomniţei a înaintat Guvernului României un proiect prin care cere modificarea Legii învăţământului. Conform acestui proiect doar universităţile care au calificativul acordat de ARACIS "grad de încredere ridicat" pot organiza cursuri de master, "calitate" deţinută în prezent doar de patru universităţi din ţară.

Legea învăţamântului nr. 84/1995 a fost completată la începutul anului prin Legea nr. 2/2008, care modifica o serie de articole. Printre acestea se numără şi cel referitor la universităţile acreditate, supuse periodic evaluării instituţionale, care pot decide, prin hotărârea senatului, înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat, doctorat şi studii postuniversitare, cuprinse în domeniile ştiinţifice ale universităţii. Conform prevederilor acestui articol, şi Universitatea Oradea putea organiza astfel de studii, deşi în cursul anului trecut, în urma unei vizite ARACIS, a primit calificativul "grad de încredere limitată".
Conform ultimelor modificărilor aduse de proiectul ordonanţei de urgenţă, doar instituţiile de învăţământ superior acreditate şi evaluate cu calificativul "grad de încredere ridicat" de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior pot decide, prin hotărârea senatului, înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat cuprinse în domeniile ştiinţifice ale universităţii.

În acest fel, pentru a putea pune la dispoziţia studenţilor la master cele 440 de locuri bugetate şi pe cele 2.682 cu taxă, precum şi cele 170 de locuri cu taxă pentru doctorat Universitatea Oradea are încă nevoie de aprobarea ARACIS.