*Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut public Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr.262/2007.
*Începând cu 1 decembrie 2007, operatorii economici se vor putea înregistra şi electronic la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Modificarea formularului de înregistrare fiscală
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), modificarea formularului de înregistrare fiscală constă în introducerea perioadei de declarare semestrială a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale aferente acestora. Proiectul de ordin al ministrului Economiei şi Finanţelor modifică ordinul 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor (formularul 010), cu scopul eficientizării procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat. Noile formulare vor fi valabile din 2008, ele introducând la rubrica "perioada fiscală", pe lângă intervalul lunar şi trimestrial, şi declararea semestrială a impozitului pe venitul din salarii şi a contribuţiilor aferente acestora. Totodată, s-a stabilit faptul că sediile secundare plătitoare de obligaţii fiscale, potrivit legii, îndeplinesc obligaţiile de declarare la aceleaşi termene cu cele aplicabile în cazul persoanei în structura căreia funcţioneaza. În ceea ce priveşte asociaţiile, fundaţiile sau alte entităţi, cu excepţia instituţiilor publice, depunerea declaraţiilor fiscale şi plata impozitelor pe salarii trebuie realizată semestrial.
Înregistrare online la Oficiul Registrului Comerţului
După cum se ştie, principala funcţie a registrului comerţului ţinut de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunal este aceea de înregistrare a tuturor persoanelor juridice supuse obligaţiei de înregistrare, precum şi a persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice, cu sediul/domiciliul pe raza teritorială a Tribunalului. Ca efect al înregistrării persoanelor juridice, persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice cu sediul/domiciliul pe raza Tribunalului, prin registrul comerţului se realizează evidenţa datelor din documentele de înregistrare ale persoanelor supuse înregistrării, precum şi arhiva oficială a documentelor cu caracter constitutiv sau modificator ale acestora şi a situaţiilor financiare anuale. În prezent, înregistrarea firmelor se realizează prin depunerea documentaţiilor necesare la Oficiul Registrului Comerţului. Începând cu 1 decembrie 2007, firmele se vor putea înregistra şi electronic la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În cazul înregistrării electronice, plata se va face online, prin transfer bancar, iar firmele nu vor plăti costuri suplimentare. În ceea ce priveşte asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate, ONRC a realizat, în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, un program prin care asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate vor putea fi înregistrate, de asemenea, online. De adăugat la cele de mai sus că implementarea sistemului de înregistrare electronică a firmelor este în conformitate cu prevederile Directivelor europene privind îmbunătăţirea mediului de afaceri.