Mii de vieţi au fost salvate, în cei 15 ani de la înfiinţare, de către medicii Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Oradea. Zilnic, putem vedea pe străzile oraşului şi nu numai autospeciale ale SMURD ce se află într-o luptă contra cronometru pentru salvarea cât mai multor vieţi omeneşti. Aceşti salvatori de vieţi, dedicaţi meseriei pe care o practică, sunt pregătiţi să intervină 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la cele mai dificile cazuri de urgenţă.

2% pentru SMURD

Cine salvează o viaţă salvează o lume întreagă este scris pe placheta primită cu ocazia aniversării a 15 ani de către SMURD Bihor. Ţelul personalului de la SMURD este acela de a salva cât mai multe vieţi. Pentru acest lucru au nevoie si de sprijinul nostru. De la sfârşitul lunii februarie s-a demarat campania de direcţionare a 2% din impozitul pe venitul net anual pentru sponsorizarea entităţilor non-profit care funcţionează în condiţiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Toţi cei care vor să ajute la dotarea cât mai modernă a SMURD pot să completeze, până la 15 mai 2009, formularul 230. Acesta se află la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, la Unitatea de Primire a Urgenţelor, din cadrul Spitalului Judeţean sau îl pot descărca de pe site-ul www.isubihor.rdsor.ro. Anul trecut din suma adunată în urma campaniei din 2007 a fost achizitionaţă o masină de teren echipată cu toate cele necesare intervenţiei medicului în situaţii de urgenţă. Pentru acest an, şeful SMURD, dr. Hadrian Borcea, doreşte să achiziţioneze un ansamblul de pârgii şi scripete care să ajute la evacuarea victimelor din spaţii greu accesibile cum sunt fântânile, puţurile, canalele sau spaţiile cu peste 30 de metri adâncime. Valoarea la care se ridică aceste ansambluri este de aproximativ 15.000 de euro.

SMURD Bihor pe podium
Datorită profesionalismului celor care se află la conducerea SMURD Bihor acest servicu a devenit unul dintre cele bune servicii medicale de urgenţă din ţară. Doar în cusul anului trecut, au avut peste 2900 de intervenţii, la care se mai adaugă sutele de deplasări la cazuri de o gravitate mai redusă. Profesionalism, cunoştinţe vaste de medicină şi un caracter foarte puternic, acestea sunt calităţile de bază ale unui medic de urgenţă. Pregătirea personalului care lucrează în cadrul serviciului de urgenţă este una continuă şi desăvârşită. Astfel Serviciul din Bihor a ajuns să fie pe locul doi în privinţam profesionalismului după cel din Târgu Mureş. S-a ajuns la această performanţă datorită pregătirii continue a echipajelor specializate în efectuarea manevrelor de reanimare şi terapie intensivă.
Paramedicii acoperă tot judeţul

Dacă până nu demult lipsa personalului era una dintre principalele probleme ale SMURD, de la înfiinţarea substaţiilor SMURD în judeţ, lucrurile s-au ameliorat. Astfel, la ora actuală judeţul Bihor se poate lăuda cu 7 medici, 20 de asistenţii şi 120 de paramedici, repartizati în 9 echipaje, care încearcă să acopere tot judeţul. „Anul 2008 a fost unul record pentru SMURD Bihor, atât ca număr de intervenţii, cât şi ce priveşte accidentele rutiere în special cele cu victime în stare gravă. De asemenea, acest an a însemnat şi ieşirea deplină a Serviciului în judeţ, datorită paramedicilor", ne-a declarat dr. Hadrian Borcea coordonatorul SMURD. Potrivit acestuia prin apariţia paramedicilor s-a ajuns ca timpul de intervenţie la cazurile medicale din judeţ să fie sub 10 minute, ceea ce creşte nivelul de salvare. Paramedicii au rolul de a acorda primul ajutor calificat victimelor implicate în diferite evenimente, mărindu-le astfel şansele de supravieţuire într-o cursă în care fiecare secundă contează. La fel ca şi medicii, aceştia se află în continuă pregătire. După cursul privind tehnicile de acordare a primului ajutor, în pregătirea paramedicilor vor urma şi altele, cum ar fi accesul venos, asistarea avansată a căilor aeriene sau triajul în situaţii de dezastru.