Nimic nu este mai important pentru un copil decât să vadă suportul moral pe care orădenii au ocazia să i-l ofere astăzi, de la ora 17.00, atunci când, la Arena Antonio Alexe, va avea loc cea de-a 5-a ediţie a Galei "Campionii viitorului", eveniment prin care Primăria sprijină financiar tinerii sportivi de performanţă. Intrarea este liberă.

 

Antrenorii, recompensaţi pentru prima dată

De la ediţie la ediţie, numărul sportivilor premiaţi este tot mai mare. Aşadar, anul acesta, nu mai puţin de 270 de sportivi cu vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani vor fi recompensaţi financiar de către autorităţile locale pentru peformanţele realizate pe plan naţional, european sau mondial în anul 2015. Din totalul celor 270 de sportivi, 198 sunt practicanţi ai sporturilor olimpice, iar 72 ai sporturilor neolimpice. Cum era de aşteptat, cea mai mare parte a fondului de premiere, 120.000 din cei 170.000 de lei, va fi acordată tinerilor practicanţi ai sporturilor olimpice, în timp ce 3.000 de lei vor reveni celor de la sporturile neolimpice. Deşi gala a ajuns la a 5-a ediţie, este pentru prima dată când munca antrenorilor nu a fost trecută cu vederea, astfel că cei care făuresc viitorii campioni, 41 la număr (29 de la sporturi olimpice şi 12 de la neolimpice), vor fi recompensaţi cu suma totală de 20.000 de lei (16.000 pentru antrenorii de la sporturile olimpice şi 4.000 pentru cei de la neolimpice). Cei 270 de sportivi şi 41 de antrenori provin de la 15 cluburi dintre care 6 au ca obiect de bază un sport olimpic, iar 9 iniţiază tineri în sporturi neolimpice.

 

Numărul sportivilor de performanţă, în creştere

O altă noutate faţă de ediţiile anterioare, deoarece incinta Arenei Antonio Alexe permite acest lucru, este organizarea câtorva demonstraţii de taekwon-do, gimnastică acrobatică, gimnastică artistică, dans de societate şi dans sportiv. Principalele cluburi orădene ale căror sportivi şi antrenori vor fi premiaţi astăzi sunt LPS Bihorul, Crişul Oradea şi CSU Oradea, astfel că viceprimarul Huszar Istvan i-a invitat să-i stea alături la conferinţa de presă care a promovat evenimentul pe conducătorii instituţiilor, Dan Matei, Ionel Bungău şi Iacob Hanţiu. "Cu toate că fondul de premiere este superior celui de la ediţia precedentă, suma este insuficientă, deoarece numărul sportivilor de performanţă este în creştere. Totuşi, chiar dăcă mic, premiul vine să încurajeze sportivii. Un fapt care mă bucură este acela că toate deciziile din cadrul comisiei de validare a hotărârii au fost luate cu unanimitate de voturi”, a declarat Huszar Istvan.

 

"Primul program de sănătate al ţării ar trebui să fie sportul"

La rândul său, directorul LPS Bihorul a apreciat iniţiativa autorităţilor locale. "Sunt încântat de această iniţitivă care i se datorează în special lui Huszar Istvan. Faptul că acest proiect a fost iniţiat este important, dar menţinerea lui pe agenda autorităţilor locale mi se pare şi mai importantă. Mă bucură că din acest an au fost cuprinşi pe lista de premiere şi antrenorii, deoarece performanţele sportivilor li se datorează şi lor. Am o părere de rău că nu se înţelege, la nivel naţional, că primul program de sănătate, şi totodată cel mai ieftin, ar trebui să fie sportul, mişcarea”, a declarat Dan Matei.

 

"Autorităţile locale fac treaba ministerului"

Aceleaşi cuvinte de apreciere le-a avut şi conducătorul clubului Crişul. "Această iniţitivă ne face foarte mult bine, deoarece, practic, autorităţile locale ne oferă suportul pe care Ministerul de resort ar fi trebuit să ni-l dea. Evident că este loc de mai bine, dar trebuie să recunoaştem că de la an la an s-au făcut paşi în direcţia bună. Aceste premieri vin să ne motiveze sportivii în plus, chiar dacă DJST şi cluburile ar fi trebuit să se ocupe de acest aspect. Din păcate, sportul nu reprezintă o problemă de interes naţional”, a afirmat Ionel Bungău.

 

"Performanţele de excepţie se construiesc pe baze de excepţie"

Cu toate că beneficiază mai puţin de pe urma acestui proiect, CSU Oradea, prin directorul Iacob Hanţiu, laudă iniţiativa Primăriei. "Beneficiul nostru din acest proiect este mai mult indirect pentru că, probabil, juniorii de astăzi vor ajunge mai târziu componenţi ai clubului nostru. Este o iniţiativă care ne bucură, deoarece în ziua de astăzi lumea nu se îngrămădeşte să sprijine sportul, chiar dacă legislaţia permite acest lucru. Din nefericire, la noi rezultatele sunt aşteptate imediat şi de aceea nu se investeşte în copii şi tineri. În acelaşi timp, baza materială reprezintă o mare problemă. Degeaba ne dorim să facem performanţă, dacă nu avem condiţii de pregătire. Performanţele de excepţie se construiesc pe baze de excepţie”, a conchis Iacob Hanţiu.