În 2016, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, fostul Eurobusiness Parc, a înregistrat o cifră de afaceri de 9,8 milioane lei, profitul realizat, în valoare de 773.480 lei, fiind cu 30% mai mare decât cel aprobat. ADLO administrează activitatea din trei parcuri industriale, cu o suprafaţă totală de 230 ha.

Directorul ADLO, Delia Ungur, a prezentat marţi raportul de activitate pe anul 2016 a instituției pe care o coordonează. „Avem trei titluri de parc industrial pentru cele trei amplasamente: Calea Borșului - Parcul Industrial I, în suprafață de 130,02 ha, pe str. Ogorului - Parcul Industrial II, în suprafață de 83,5 ha, și pe str. Uzinelor - Parcul Industrial III, cu o suprafață de 15 ha. Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale este de 285 de milioane de euro”, a declarat Delia Ungur. Potrivit şefei ADLO, totalul locurilor de muncă înfiinţate până în prezent în parcurile industriale orădene este de 4.860, urmând să crească la 6.000. „Parcul Industrial I este dotat 100% cu infrastructura de utilităţi, Parcul Industrial II, din 83 ha, 24 ha sunt complet dotate cu utilităţi, iar la Parcul III am demarat investiţiile pentru dotarea cu utilităţi”, a menţionat Delia Ungur. În cadrul conferinţei de presă de marţi, directorul ADLO a declarat că instituţia pe care o coordonează şi-a atins, în fiecare an, obiectivul de a încheia contract cu o companie mare. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, Delia Ungur a menţionat că, în 2016, cifra de afaceri a agenţiei s-a ridicat la 9,8 milioane lei (2,5 milioane euro). Profitul brut aprobat a fost de 581.780 lei, iar cel realizat a fost de 773.480 lei, ceea ce înseamnă o depăşire cu 30% a planului. Totodată, Delia Ungur a afirmat că totalul veniturilor directe încasate de municipalitatea orădeană de la rezidenţii parcurilor industriale este de 12,43 milioane lei, sume provenite din: vînzarea de terenuri (4,56 milioane lei), dividende (130.065 lei), autorizaţii de construcţie (593.225 lei) şi din impozitul pe salariile angajaţilor companiilor din parcurile industriale (7,14 milioane lei). În anul 2016 au fost atribuite prin licitații 4,10 hectare de teren către 12 companii românești, valoarea totală a investiţiilor asumate fiind de 10.105.000 lei, iar investițiile mari atrase prin negociere directă au o valoare totală de 39 milioane de euro, acestea urmând să genereze un număr de 360 de locuri de muncă. Astfel, gradul de ocupare a parcelelor este următorul: Parcul Industrial I - 100%, Parcul Industrial II - 25% (aproape 100% înainte de extindere) și Parcul Industrial III - 80%.

 

Implicare în învăţământul tehnic

Pe de altă parte, ADLO a avut un rol major în reînființarea școlii profesionale și a Campusului Tehnic „Traian Vuia”, coordonând proiectul și fiind liantul între mediul de afaceri, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ. În prezent, la școala profesională sunt înscriși 162 de elevi la 10 specializări. Aceștia primesc o bursă de 200 lei/lună de la Ministerul Educației și încă 200 lei/lună de la companiile la care fac practică. Potrivit Deliei Ungur, activitatea ADLO este un model de bună practică pentru multe orașe din România și nu numai. „Suntem sunați și contactați de autoritățile locale din toată țara, înclusiv de cele din Republica Moldova pentru a fi întrebați cum am reușit aici, la Oradea, să aducem dezvoltare economică”, a menţionat şefa ADLO.
În ceea ce priveşte proiectele viitoare, în acest an ADLO va demara construcţia de hale industriale în Parcurile I şi II, va oferi amplasamente mici pentru companiile locale şi va începe construcţia centrelor de servicii în parcurile I şi II. Un alt proiect vizează construcţia de locuinţe pentru angajaţii din parcurile industriale orădene, fie din surse de la bugetul local sau al ADLO, fie printr-un parteneriat public-privat. Terenul a fost identificat în vecinătatea parcului de pe Borşului, intenţia fiind de a se construi aproximativ 150 de apartamente cu două camere. De asemenea, în 2017, ADLO se va concentra pe dezvoltarea Campusului Tehnic „Traian Vuia” şi va fi demarat un centru de excelenţă pentru elevii olimpici. Totodată, agenţia pregăteşte un proiect în colaborare cu Universitatea din Oradea privind stagii de practică plătite pentru studenţii de la facultăţile tehnice. „Sperăm ca în acest an să fie atribuite lucrările pentru terminalul intermodal. În prezent lucrăm cu consultantul Ministerului Transportului şi aşteptăm ghidul de finanţare”, a afirmat Delia Ungur. În ceea ce priveşte planul de înfiinţare de parcuri industriale şi în alte localităţi din judeţ, şefa ADLO a declarat că a luat legătura cu toate primăriile din Bihor, fiind identificate deja 7 posibile amplasamente cu suprafaţă totală de 140 ha. Delia Ungur susţine că acest proiect nu-şi doreşte să-l concureze pe cel al Consiliului Judeţean Bihor, ci să îl completeze. Pentru înfiinţarea de parcuri industriale, condiţiile enumerate de directorul ADLO sunt: minimum 5 ha de teren fără probleme de proprietate, acces la un drum public, utilităţi, cel puţin în vecinătate, forţă de muncă disponibilă, transport public.