Potrivit prevederilor legale privind procedura insolvenţei, prin creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei se înţelege creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile.

Cuantumul creanţei
Cererea referitoare la deschiderea procedurii insolvenţei poate fi formulată de orice creditor îndreptăţit conform dispoziţiilor prevăzute de art 3 pct. 6 din Legea nr. 85/2006. Cererea poate fi făcută de orice creditor care are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile împotriva debitorului. În afară de aceste condiţii prevăzute de lege, cuantumul creanţei trebuie să fie mai mare de valoarea - prag precizată de prevederile art 3 pct. 12 din Legea nr. 85/2006, respectiv să fie superioară cuantumului de 10.000 lei ( RON). Din moment ce creanţa nu a fost achitată de către debitor în termen de 30 de zile, insolvenţa debitorului este considerată ca fiind vădită. Astfel, va fi suficient ca şi creditorul să depună la dosarul cauzei înscrisurile din care rezultă existenţa uneia sau a mai multor creanţe certe, lichide şi exigibile şi ale căror valori-prag să aibă cuantumul mai mare decât prevede legea, respectiv mai mare de 10.000 lei (RON).
Cererea introductivă
În baza prevederilor legale, instituite de art. 31 alin 1 din Legea nr. 85/2006, orice creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii prevăzute de lege împotriva unui debitor prezumat în insolvenţă poate introduce o cerere introductivă, în care va preciza: cuantumul şi temeiul creanţei; existenţa unei garanţii reale, constituite de către debitor sau instituite potrivit legii; existenţa unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului; declaraţia privind eventuala intenţie de a participa la reorganizarea debitorului, caz în care va trebui să precizeze, cel puţin la nivel de principiu, modalitatea în care înţelege să participe la reorganizare. Creditorul va anexa documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii.
Procedură generală sau simplificată
Potrivit art. 31, alin. 3, din Legea nr. 85/2006, dacă între momentul înregistrării cererii de către un creditor şi cel al judecării acestei cereri sunt formulate cereri de către alţi creditori împotriva aceluiaşi debitor, tribunalul va verifica, din oficiu, la data înregistrării, existenţa dosarului pe rol, va dispune conexarea acestora şi va stabili îndeplinirea condiţiilor prevăzute legal, referitoare la cuantumul minim al creanţelor, în raport cu valoarea însumată a creanţelor tuturor creditorilor care au formulat cereri şi cu respectarea valorii-prag prevăzute de lege. Creditorul va menţiona în cererea sa aplicarea procedurii generale sau a procedurii simplificate, raportat la categoria în care este inclus debitorul potrivit Legii nr. 85/2006. În situaţia procedurii generale, în situaţia în care creditorul consideră că există posibilitatea reorganizarii activităţii debitorului trebuie să îşi precizeze în scris intenţia de a participa la reorganizare şi să menţioneze modalitatea în care urmează să participe la respectiva operaţiune (spre exemplu, are dreptul de a face în scris propunerea unui plan de reorganizare a activităţii debitorului).