Conducerea ANSVSA a transmis structurilor teritoriale setul de acțiuni care urmează a fi întreprinse la nivel național, pentru a asigura românilor produse alimentare sigure.

În această perioadă medicii veterinari acționează pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare și control a siguranței alimentelor și a sănătății animalelor. Verificările reprezentanţilor instituţiei au în vedere respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare, dar și în unitățile de alimentație publică. Printre măsurile dispuse de ANSVSA, în toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, va fi asigurat necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, fermele/exploatațiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum și operatorii din domeniul alimentar care desfășoară activități de procesare, depozitare, transport/distribuție și comercializare a cărnii de miel și a produselor derivate din aceasta trebuie să deţină, obligatoriu,  autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legale. În ceea ce priveşte animalele aduse spre sacrificare, vor fi admise doar cele identificate conform legii, cu o stare corespunzătoare de sănătate, crescute în ferme, localități și zone indemne de boli transmisibile. Totodată, trebuie respectate toate regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform legii, iar formularele de mișcare trebuie completate corespunzător. Transportul mieilor pentru tăiere se va efectua numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțit de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente privind informațiile lanțului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA. Sacrificarea mieilor se va face numai în unitățile de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA, În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate temporar, organizate în condițiile care asigură supravegherea sanitară veterinară, spaţii situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.

DSVSA județene vor permite înființarea spațiilor amenajate temporar numai cu respectarea următoarelor condiţii: dacă în anul precedent au mai fost înființate pe aceleași locații spații amenajate temporar, iar pe întreaga perioadă de funcționare nu au fost constatate abateri de la legislația sanitară veterinară în vigoare; în aceste spații amenajate temporar sunt respectate condițiile generale și specifice de igienă, sănătate și bunăstare a animalelor, gestionare a suproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și de eliminare a deșeurilor stabilite de legislația sanitară veterinară; există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiți corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante și post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare la nivelul spațiilor amenajate temporar.