Recent, a văzut lumina tiparului o carte-document despre Prefectul și Generalul Românilor: „Prefectul-General Avram Iancu şi Legiunea Auraria Gemina”, Oradea, 2016 – autor Florian Dudaş.

Continuând cercetarea evenimentului epocal din Istoria Transilvaniei oglindit în volumele sale: „Avram Iancu, Eroul Românilor”, Oradea, 1993 și „Avram Iancu în tradiția românilor”, Timișoara, 1989 și 1998), istoricul

Florian Dudaș prezintă, pentru prima dată în istoria națională, „Arhiva Prefectului-General Avram Iancu și a Legiunii Auraria Gemina, întrunind documentele păstrate - edite și inedite - ale Războiului Național de la 1848-1849 pentru apărarea ființei românești a Transilvaniei.

,,Până la Revoluție - scrie autorul, în Argumentul de la începutul cărții - oamenii de pe plaiurile Apusenilor l-au considerat pe Avram Iancu unul din semenii lor. Părinții săi, fiind oameni cu stare, l-au trimis la studii, să-l facă «domn». Venind Revoluția, tânărul avocat, de numai 24 ani, s-a pus în fruntea ei, închinându-și viața libertății Neamului, apărării ființei românești a Transilvaniei - moment din care a devenit alt om, iar prin tot ce a făptuit a fost aureolat de către semeni ca erou, iar apoi ca martir. Văzând că imperialii, pentru care s-au jertfit zeci de mii de români, întârzie și refuză acordarea drepturilor naționale promise românilor, Avram Iancu a respins orice onoruri, continuând să rămână și să trăiască, timp de două decenii, pe plaiurile Apusenilor, lăsând, prin Testament, toată averea sa, inclusiv actele Revoluției, în folosul Națiunii. S-a scris și se va scrie mult despre Eroul românilor Avram Iancu. Însă, o carte despre arhiva sa, a prefecturii și legiunii sale, care să adune la un loc toate documentele istorice care s-au păstrat și se mai știu, acte ce privesc în mod nemijlocit faptele sale eroice, până acum nu a fost scrisă. Având în vedere timpul trecut de la evenimente și avatarurile Istoriei, care au marcat ființa Neamului, încercarea noastră rămâne, desigur, temerară; ea nu a fost ușor de realizat, nemai putând fi exhaustivă.

Abordând principalele colecții de documente privind acel răstimp istoric unic - din toamna anului 1848 până în toamna anului 1849, identificând «actele», lui Avram Iancu și ale Legiunii Auraria Gemina, rânduindu-le cronologic și readucându-le în conștiința contemporană într-o formă pe înțelesul tuturora, lucrarea de față încearcă să înfățișeaze Războiul Național din Munții Apuseni ai Transilvaniei, crâmpeie din activitatea Cartierului general al oastei române și faptele de arme săvârșite sub comanda Prefectului-General Avram Iancu. Corpus-l documentar privind Legiunea condusă de Avram Iancu, alcătuit în urma cercetării celor mai importante colecții românești de documente, întrunește astfel documente privind nemijlocit Auraria Gemina, mai precis documente păstrate, rămase, provenite din Arhiva Prefecturii din Apuseni sau din arhiva personală a Prefectului-General. Cele mai multe sunt cunoscute, unele fiind publicate în mai multe rânduri, cel mai adesea cu lecțiuni diferite. În decursul timpului,

multora dintre aceste documente li s-a pierdut urma, încât nu se mai cunoaște locul actual de păstrare. Corpus-ul mai cuprinde, alături de multe acte revăzute, transcrise critic, și o serie de documente inedite, în măsură să întregească arhiva Legiunii și să ilustreze mai nuanțat scena cu priveliști a Războiului Național. Laolaltă, toate aceste documente oglindesc, alături de desfăşurarea cunoscută a evenimentelor, cronica scrisă a faptelor şi întâmplărilor, care, timp de un an, au avut loc în Munţii Apuseni ai Transilvaniei, învăluindu-i cu idealul Naţiunii române - Ţara Românească de pe plaiuri, iar pe Prefectul-General Avram Iancu cu aureola de Craiul Munţilor.

Asemenea celorlalte scrieri ale noastre închinate evenimentului epocal din istoria modernă a Transilvaniei, cartea de față - Corpus-ul documentelor românești a Războiului Național - evocă și invocă apoteotic Gestele sau Faptele Românilor și a Conducătorului lor, ce au temeluit pe plaiuri dreptul sacru al Oamenilor Libertății Transilvaniei românești - una singură în întinderea sa și cu tot sacrul drept ce se cuprinde în ea”.

Lucrarea - apărută în condiții grafice de excepție la imprimeria ,,Metropolis” din Oradea - întrunește astfel, în cuprinsul celor 500 de pagini, studiul istoric privind colecțiile în care se păstrează Arhiva Prefectului - General Avram Iancu și Corpus-ul documentelor Prefecturii și Legiunii Auraria Gemina.