Acreditarea agenţilor economici nu este o responsabilitate... facultativă!
* În domeniul producţiei de produse alimentare destinate comercializării, balanţa se închină spre mediul rural.
* Până acum, sunt acreditate 465 de unităţi de producţie.
* Domeniul de activitate cu cei mai mulţi agenţi economici este cel al producţiei de pâine şi produse de panificaţie.
* Cei mai puţini agenţi economici sunt în domeniul prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor.
Ne vom rezuma, astăzi, la unele aspecte referitoare la acreditarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţie de produse alimentare destinate comercializării. Prin legislaţia existentă, acreditarea, dar şi acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie a agenţilor economici, din domeniul de activitate enunţat anterior, intră în competenţa direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, care acţionează, în principal, în strânsă colaborare cu agenţiile de protecţie a mediului, cu direcţiile sanitar-veterinare şi pentru securitatea alimentelor.
Cât priveşte judeţul Bihor, nu au existat, cum s-a semnalat în alte zone ale ţării, disensiuni sau acea criză de autoritate între factorii implicaţi - de autorizare şi control, de decizie -, "la noi existând o colaborare firească, urmărindu-se respectarea şi aplicarea legislaţiei, atât în ceea ce priveşte agenţii economici, cât şi protejarea consumatorilor produselor pe care agenţi economici le comercializează", a fost opinia domnului drd. ing. Florian Pavel, director executiv al Direcţiei Pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Bihor.
Referitor la acreditarea agenţilor economici, din datele furnizate de conducerea D.A.D.R Bihor, reţinem că, în judeţ există 465 de unităţi de producţie acreditate, dintre care 272 activează în mediul rural. Dintre domeniile de activitate, ponderea o deţine producţia de pâine şi produse de panificaţie: 257 în total, dintre care 162 în mediul rural. Pe următoarele locuri se situează, la egalitate, domeniul producţiei de carne şi produse din carne, cu domeniul producţiei de băuturi: fiecare cu câte 63 de unităţi, dintre care 29, respectiv 50 aflându-se în mediul rural. Domeniul prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor este cel mai slab reprezentat - 5 unităţi, în total; cel al producţiei de uleiuri şi de grăsimi vegetale are 7 unităţi de producţie, iar domeniul activităţii de ambalare şi/ sau îmbuteliere de produse este reprezentat de 30 de unităţi, 7 fiind în mediul rural.
Cele 465 de unităţi de producţie din Bihor sunt acreditate, aflându-se în lucru încă 7 dosare prin care s-a solicitat acreditarea şi obţinerea licenţelor de fabricaţie. Dintre aceste solicitări, patru sunt din domeniul morărit-panificaţie, iar trei - din domeniul procesării cărnii. "Se constată, remarca dl Florian Pavel, o preocupare mai mare din partea agenţilor economici de a obţine licenţele de fabricaţie, însă acreditările pe care le dăm, ca număr, ţin, totuşi, de responsabilitatea agenţilor economici de a solicita aşa ceva. Când, totuşi, prin controalele ce se efectuează, se constată eludarea legii, se aplică legea!"
Comentarii
Nu există nici un comentariu.