Începând cu 1 mai Romtelecom va trimite în şomaj 600 de angajaţi. Conducerea firmei nu are o situaţie pe judeţe a numărului persoanelor disponibilizate, dar a precizat că sectorul vizat este divizia „Operaţiuni", cea mai mare din cadrul companiei. Cei trimişi în şomaj vor primi plăţi compensatorii, unele sume ajungând până la 14.000 euro net.

„Înţelegem că orice decizie care implică şi o reducere de personal este dureroasă pentru cei care vor fi afectaţi, dar este necesară pentru companie. Milioane de clienţi ai noştri aşteaptă de la Romtelecom servicii cât mai bune la preţuri cât mai mici, iar pentru ca noi să le satisfacem aceste dorinţe trebuie să devenim cât mai eficienţi", se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei de către Cristina Popescu, directorul de relaţii publice al companiei. Ea a precizat că salariaţii care vor pleca din companie vor primi compensaţii băneşti în „cuantum dublu faţă de cel prevăzut în contractul colectiv de muncă".
Conducerea companiei justifică reducerea de personal atât prin situaţia economică naţională în declin comparativ cu anii anteriori, cât şi prin faptul că piaţa de comunicaţii din România este una dintre cele mai competitive din Europa şi, „drept urmare, presiunea la care este expusă Romtelecom este pe măsură." În afara acestor presiuni competiţionale compania trece printr-un proces de transformare, „de la simplul operator de telefonie care era în urmă cu câţiva ani, la furnizorul de divertisment şi soluţii internet."
Cei vizaţi pentru disponibilizări sunt angajaţii diviziei „Operaţiuni", sector în care compania va reduce echipele de intervenţie pe teren de la două persoane, la una singură. Compania va păstra astfel în jur de 1.500 angajaţi care trebuie să fie apţi din punct de vedere medical şi să deţină permis de conducere valid.
Sindicaliştii nu sunt de acord cu planul conducerii firmei. Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Telecomunicaţii, Doru Dăncuş, a declarat că disponibilizările vor afecta exact segmentul de angajaţi care asigură calitatea produselor furnizate de companie. "Protestăm faţă de planul de reorganizare anunţat de Romtelecom care va duce la disponibilizarea a 600 de angajaţi ai Direcţiei execuţii - operaţii. Vor fi afectaţi, în primul rând, tehnicienii de instalări şi reparaţii, cei care fac ca produsele noastre să fie livrate în condiţii optime clienţilor", a spus liderul de sindicat.
La finele anului trecut, Romtelecom avea în jur de 10.000 de angajaţi.