Orașul de pe Crișul Repede a primit, zilele acestea, vizita „doamnei etnografiei româneşti”, Angela Paveliuc-Olariu, unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie şi etnologie din ţară. Distinsa doamnă a reuşit să aducă la viaţă obiceiurile din Botoşani şi le-a pus la preţ de cinste în Muzeul Etnografiei.

 

„De la lume adunate și înapoi la lume date”…

Angela Paveliuc-Olariu, coordonatoarea Departamentului „Tradiții” din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, se află, în aceste zile, în orașul de pe Crișul Repede, la invitația Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO).

„Deși vin de la Iași, și ne despart aproape 600 de kilometri, sufletește sunt extrem de apropiată de orădeni. Am eu un feeling special, după o viață de om, ca să-mi dau seama în ce societate mă învârt”, ne-a mărturisit Angela Paveliuc-Olariu.

Orădenii au avut ocazia să o cunoască, personal, marți, 7 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, unde cunoscutul etnograf și-a lansat cea de-a 19-a carte, intitulată „De la lume adunate și înapoi la lume date”.

La ora actuală, Angela Paveliuc-Olariu este unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie din România. Caracterul ei deosebit are foarte mult în comun cu folclorul pe care îl studiază. Din păcate, ambele sunt, astăzi, pe cale de dispariţie în România.

 

Mereu pe drumuri

Pentru o cercetare, Angela Paveliuc-Olariu pleca vreme de câteva luni, se ducea în cele mai îndepărtate sate şi cătune şi se integra printre locuitori, ca să le înţeleagă fiecare obicei.

„Cercetez Moldova foarte des. Merg să îmi dau seama ce a mai rămas din ce am consemnat eu altădată, ce perspective mai există pentru viitor ca să se păstreze aspecte ale culturii și civilizației noastre tradiționale. De fiecare dată constat, cu mare regret, că, dacă am făcut o cercetare serioasă în trecut, când găseam suficiente dovezi în toate compartimentele artei tradiționale românești, astăzi văd că încep să dispară aspecte interesante legate de obiceiuri, de tradiții, ca să nu mai vorbim de meșteșuguri artistice. Constat, cu durere, că pătrunde, și în acest domeniu, nonvaloarea, kitsch-ul”, a menționat interlocutoarea noastră.

În aceste condiții, apariția unei cărți semnată Angela Paveliuc-Olariu este mai mult decât necesară, pentru că reflectă adevărata realitate a satelor tradiționale românești de altădată.

Cartea „De la lume adunate și înapoi la lume date”, care a fost lansată marți, la Oradea, are un mesaj special, ce se citește chiar din genericul cărții. „Este o publicație în care îmi prezint colecția etnografică personală, pentru a rămâne undeva, acolo, tipărit totul. Pentru că tot ce este tipărit rămâne mai mult decât o vorbă care zboară”, ne-a mai spus autoarea.

 

Zile minunate, la Oradea

Angela Paveliuc-Olariu, a avut, în acest an, foarte multe invitații pe care, din păcate, a fost nevoită să le refuze, fiind ocupată cu finalizarea cărții, în două volume, despre hanurile din Moldova.

La invitația prietenei sale dragi, Viorica Cherteș, a revenit la Oradea, unde a avut parte de zile minunate, a vizitat Muzeul Țării Crișurilor, Catedrala Episcopală din Oradea, Mănăstirea Sfintei Cruci, Mănăstirea Izbuc, bisericile ortodoxe din localitățile Voivozi de Șimian și Valea lui Mihai etc. De asemenea, la invitația Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, a participat la o întâlnire cu reprezentanții comunității din Gyula.

„Am revenit cu drag la Oradea, unde m-am simțit întotdeauna foarte bine, unde am găsit oameni cu apetență pentru cultură, lucru mai rar întâlnit în zilele noastre. Am venit cu gândul că această perioadă va fi pentru mine un fel de sărbătoare a sufletului meu. Aici, am parte, datorită Vioricăi, de zile minunate, de zile în care sufletul meu este foarte liniștit cu mine și cu cei din jur, iar lucrul acesta înseamnă foarte mult pentru mine”, a conchis interlocutoarea noastră.