La Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, a avut loc ieri prima prelevare de inimă din istoria medicală locală. După ce, la sfârşitul săptâmâmii trecute, o femeie din Bihor a suferit un tragic accident în Austria, aceasta a fost declarată în moarte cerebrală. În aceste condiţii, familia victimei a fost de acord cu donarea organelor, conştientizâmd că astfel mai multe vieţe pot fi salvate.

După ce, în primele luni ale acestui an, la Oradea au fost efectuate patru prelevări de organe, în prima zi a lunii iunie, specialişti din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş au fost solicitaţi pentru o nouă intervenţie. Operaţia efectuată ieri la Spitalul Clinic Judeţean are o însemnătate deosebită, aceasta fiind prima prelevare de inimă efectuată în Bihor. Din păcate, premiera medicală se datorează unui teribil accident care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. O bihoreancă în vârstă de 42 de ani, stabilită în Austria, a suferit, vineri, un accident grav, căzând de pe bicicletă. Victima a fost transportată de urgenţă la clinica din localitatea Gratz, însă medicii de acolo au stabilit că şansele de supravieţuire ale femeii sunt minime, mai ales că aceasta suferise un traumatism cranio-cerebral. După ce a fost declarată în moarte cerebrală, doctorii austrieci au explicat familiei că există posibilitatea prelevării organelor, în vederea salvării şi prelungirii vieţii altor pacienţi care au nevoie urgentă de un transplant de organe. Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea pe Bihor a Programului Naţional de Transplant, soţul şi cele cinci fiice ale bihorencei au fost de acord să semneze actele pentru procedura medicală. Cu toate acestea, prelevarea de organe nu a avut loc în Austria, soţul victimei solicitând ca soţia sa să fie adusă la Spitalul Clinic Judeţean. Duminică, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean, unde, conform dr. Pantiş, a fost aplicat protocolul de stabilire a morţii cerebrale, practicat în România. "În jurul prânzului, pacienta a ajuns la noi, fiind adusă de o ambulanţă a Policlinicii Pelican. Specialiştii de la noi au stabilit acelaşi lucru ca şi medicii austrieci, şi anume moarte cerebrală", spune dr. Carmen Pantiş.

Tragedia unei familii salvează zece vieţi
Deşi durerea experienţei pierderii unei persoane dragi poate fi inimaginabilă, familia bihorencei şi-a dat acordul de a i se preleva organele. Intervenţia chirurgicală, care a început ieri dimineaţă, în jurul orei 9:15, a fost efectuată de echipele de specialişti ale dr. Radu Zamfir, din Bucureşti, dr. oncolog Cornel Burghete, din Cluj-Napoca, şi dr. Andrei Nica, secretarul general al Agenţiei de Transplant din România, coordonaţi de specialiştii din Târgu Mureş. Prelevarea de organe a fost supravegheată de dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant. "Intervenţia chirurgicală nu a ridicat probleme, totul a decurs normal, iar organele au fost prelevate în siguranţă. Din păcate, am avut ocazia să revăd imaginea tristă a unei familii îndoliate, care, dincolo de suferinţă, a dat dovadă de umanitate şi tărie de caracter, înţelegând că în acest fel moartea soţiei, respectiv a mamei, va prelungi şi salva zece vieţi omeneşti din diferite oraşe din ţară", a mărturisit dr. Pantiş.

Prelevarea de cord este prima de acest fel efectuată la Oradea. Specialiştii din Târgu Mureş au transportat inima donatoarei pentru a fi transplantată de urgenţă unui pacient din localitatea respectivă. Potrivit coordonatorului pe Bihor, celelalte organe prelevate, inima, ficatul, rinichii, corneea, ţesuturile osoase şi tendoanele, au fost trimise la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj-Napoca. Potrivit statisticilor, judeţul nostru se situează în topul prelevărilor de organe.