Pe frumoasele meleaguri bihorene, de pe cursul mijlociu al Crişului Negru cunosc mulţi oameni harnici, pricepuţi şi cu dragoste de profesia lor care le-a devenit între timp brăţara de aur. Un asemenea om pe care l-am cunoscut în urmă cu u sfert de veac este domnul doctor Ioan Demian, medic medicină generală la dispensarul comunal din Cociuba Mare.

Orădean la origine, şcolit la renumitul liceu gojdist şi apoi la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, a avut ca mentori nume mari ale medicinei româneşti şi europene: Iuliu Haţeganu, Ioan Goia, I. Benetato, I. Manta şi alţii. A venit în Cociuba Mare ca medic în urmă cu 35 de ani, prin transfer din ordin ministerial de pe meleagurile încărcate de istorie ale Ţării paltinilor din judeţul Suceava. În cei 42 de ani de activitate, pusă în slujba sănătăţii oamenilor, domnul doctor Ioan Demian şi-a închinat viaţa semenilor săi, fiind prezent întotdeauna la solicitarea celor peste 1500 de pacienţi din Cociuba Mare, Cheşa, Petid, Cărăsău ori mai departe de hotarele comunei, la Tinca, Olcea, Belfir, Şoimi sau Căpâlna.
Despre dotarea cu aparatură medicală a dispensarului ar fi mult loc de mai bine, dar medicul ezită să vorbească despre investiţiile sale de capital, făcute pentru procurarea de aparatură paraclinică: electrocardiograf, aparatul terapeutic cu laser, aparatură pentru cotrolul colesterolului şi glicemiei, toate suportate din bugetul propriu.
În activiattea de la cabinet şi tratamentul ambulatoriu al bolnavilor un ajutor de nădejde al medicului este doamna asistentă Rodica Mladin, un harnic şi priceput cadru medical, care din această toamnă este şi studentă a Facultăţii de medicină din Oradea.

Despre membrii familie sale doctorul Demian vorbeşte mai rar. Copiii sunt toţi bine realizaţi profesional. Nona este jurist la Oradea şi conduce un cabinet particular, Mihai este tot jurist, angajat al Guvernului României în Bihor, iar Victor lucrează în Spania făcând investiţii imobiliare în România. Mezina familiei este Andreea, căsătorită în Ungaria. Medicului de la Cociuba Mare nu dă semne de oboseală nici în ajunul frumoasei vârste de 68 de ani, pe care o va aniversa peste câteva zile, la 17 octombrie. Motiv să-i urăm, încă de pe acum, în numele miilor de pacienţi, un sincer "La mulţi ani" alături de cei dragi.