Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a iniţiat, la nivel naţional, pe judeţe şi în anumite perioade, campania de colectare a ambalajelor de plastic, metal şi hârtie ce provin de la produsele utilizate pentru protecţia plantelor. Acţiunea se desfăşoară sub sloganul "Scapă de ambalaje".
Aşa cum am consemnat la momentul respectiv, în perioada 4-5 iunie a.c., a fost programată, pentru judeţul Bihor, prima acţiune de colectare a acestor tipuri de ambalaje. Ambalajele respective se primesc de la oricare fermier sau distribuitor român care utilizează/comercializează produse de protecţia plantelor, prioritate având membrii AIPROM (11 companii multinaţionale şi 5 companii naţionale). Centrul de colectare, în cazul judeţului nostru, s-a stabilit a fi la SC Agroind Cauaceu. Cantitatea de ambalaje colectată a fost de 2.180 kg, conform datelor transmise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, instituţie care, prin responsabilităţile pe care le are, sprijină, pentru judeţul nostru, acţiunea iniţiată de AIPROM.
Ca noutate, iată ce ne-a precizat, ieri, dl dr. ing. Ovidiu Constantin Dăescu, director coordonator al APM Bihor: "Am fost înştiinţaţi de AIPROM că această campanie de colectare a ambalajelor se va reedita, în perioada octombrie-noiembrie. Totodată, în afara acestei perioade, Centrul de colectare de la Agroind Cauaceu este disponibil pe toată durata anului să preia aceste tipuri de ambalaje, însă numai de la clienţii direcţi ai AIPROM. Cantităţile mai mari de 30 de metri cubi vor fi preluate direct de la fermieri, în baza unui apel telefonic gratuit la 0800/872.272."
Reamintim, pentru cei interesaţi, că pentru toate ambalajele preluate se emit, de la Centrul de colectare, documente justificative de preluare, că ambalajele de plastic şi metal trebuie să fie decontaminate prin triplă clătire, uscate, curate, atent păstrate şi să aibă capacele separate, iar ambalajele din hârtie, saci sau cutii trebuie să fie curăţate şi compactate.