Preşedinţii Rusiei şi Republicii Moldova, Vladimir Putin, respectiv Vladimir Voronin, s-au întâlnit acum două zile la reşedinţa liderului rus din afara Moscovei, pentru o nouă rundă de negocieri în problema relaţiilor bilaterale şi în dosarul transnistrean.

La începutul reuniunii, Putin l-a felcitat pe omologul său moldovean în faţa presei pentru distincţia primită de la patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksii al II-lea, pentru "activitatea remarcabilă în consolidarea unităţii popoarelor ortodoxe". La întrevedere s-a discutat în detaliu dezvoltarea întregului ansamblu de relaţii dintre cele două state, precum şi impulsionarea cooperării economice şi comerciale, liderul rus observând că în ultimii doi ani s-a remarcat o dinamică pozitivă în relaţiile dintre cele două ţări. Voronin s-a arătat la rândul său încântat de de faptul că, pe an ce trece, se avansează cu paşi siguri spre un proces de integrare şi spre un adevărat parteneriat strategic, ale cărui baze au fost puse la ultimele summit-uri ale Comunităţii Statelor Independente. Cei doi lideri, în discuţiile purtate, s-au axat mai mult pe dosarul transnistrean, iar Rusia, în calitate de ţară mediatoare a acestui conflict, se pare că nu renunţă la obligaţia sa de a contribui la restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Este destul de sigur că Kremlinul are în lucru un document intitulat "Planul politic de reglementare a conflictului din Transnistria", plan care nu ar prevede nicio Molodovă unitară, viziune pentru care Chişinăul optează şi face lobby intens, dar de asemenea nu prevede nici crearea unei confederaţii aşa cum doresc liderii separatişti de la Tiraspol. Este destul de sigur că Moscova va propune ambelor părţi un model federativ şi chiar va face presiuni asupra administraţiei de la Tiraspol pentru a accepta această ofertă, fiind bine cunoscut faptul că separatiştii transnistrieni nu se arată prea dispuşi la dialog pe marginea acestei variante. Acest plan al Kremlinului presupune o serie de condiţii, iar prima ar fi ca autorităţile de la Chişinău să stipuleze statutul de ţară neutră a Moldovei, nu doar în Constituţie, ci şi într-un document care să fie semnat atât de Moldova, cât şi de UE şi SUA. Astfel, Moscova speră să ţină departe Chişinăul de o eventuală aderare la NATO. O altă condiţie ar fi ca trupele ruseşti să-şi prelungească staţionarea în Transnistria.

Nu în ultimul rând, Kremlinul are în vedere recunoaşterea de către autorităţile moldovene a privatizărilor realizate de Tiraspol, şi asta deoarece peste 80% din obiectivele economice din Transnistria au ajuns în mâinile unor oligarhi ruşi.