Recent, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse au organizat două burse ale locurilor de muncă pentru românii plecaţi în Spania şi Italia, după ce la începutul anului o astfel de acţiune a mai avut loc şi la Roma.

Prima din cele două burse a avut loc la Torino, iar la sfârşitul săptămânii trecute o astfel de acţiune s-a desfăşurat şi în oraşul spaniol Alcala de Henares. La eveniment au luat parte în jur de 600 de români, iar oferta a fost de peste 25.000 de locuri de muncă vacante în ţară. Judeţul Bihor a fost reprezentat de firme ca Selina sau CIAC, care au oferit numeroase locuri de muncă în construcţii şi inginerie, dar la mare căutare a fost şi domeniul electronic sau electrotehnic. De la începutul anului şi până în prezent, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, împreună cu ANOFM, a organizat trei astfel de burse, toate având ca scop reîntoarcerea cât mai multor români în ţară. "Din fericire pentru noi, numărul bihorenilor plecaţi la muncă în Italia şi Spania nu este foarte ridicat, dar sperăm ca în urma acestor acţiuni cei plecaţi să revină cât mai curând acasă, deoarece piaţa muncii are nevoie de ei" ne-a declarat Doru Drăghici, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Oferta salarială a angajatorilor a fost destul de bogată, salariul oferit pornind de la 500-600 de euro, dar cerinţele românilor au fost între 600 şi 3000 de euro în funcţie de domeniul de activitate. Majoritatea din cei care s-au prezentat la Bursă au avut vârste între 35-45 de ani, o mare parte fiind cu studii superioare.

La eveniment a fost prezent şi Akos Derzsi, secretar de stat la MMFES, care a precizat că acţiunea reprezintă un semnal pozitiv adresat tuturor muncitorilor din Spania. Astfel de acţiuni vor mai fi organizate ori de câte ori vor exista solicitări din partea angajatorilor care vor să aducă muncitori români din străinătate pe piaţa muncii din România.