"Nu pot să accept interesele de grup care vor ca bolnavii din Bihor să facă naveta pe tărgi la Cluj-Napoca şi Timişoara"

Deputatul Cornel Popa a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că întâmpină dificultăţi în încercarea de a înfiinţa, la Oradea, a centrului cardio-vascular şi a celui oncologic. Piedicile vin de la Bucureşti, de la comisiile medicale de specialitate din cele două domenii, care nu văd cu ochi buni deschiderea celor două centre.

Dintre cele trei mari proiecte pentru sistemul sanitar avute în vedere de deputatul liberal Cornel Popa, doar unul, cel privind înfiinţarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, este aproape de faza de derulare a lucrărilor, în timp ce celelalte două au rămas, deocamdată, în fază de proiect. "Prima parte a proiectului de sănătate publică conceput de mine acum doi ani nu-mi dă frisoane. Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi un proiect concretizat. În cazul celorlalte două, centrul cardio-vascular şi centrul oncologic, sunt destule impedimente", a declarat vicepreşedintele PNL. Acesta a precizat că sosirea la Oradea a angiografului s-a dorit a fi un prim pas pentru deschiderea unui centru al inimii puternic în municipiul de pe Crişul Repede. "Acest lucru nu se poate face fără un ordin al ministrului. De asemenea, trebuie făcut lobby pe lângă comisia medicală de specialitate. Recunosc că nu este văzută cu ochi buni înfiinţarea unui nou centru, care să 'ciupească' din banii pentru celelalte centre", a declarat Popa, care a adăugat că i s-a sugerat ca "cel care a făcut rost de angiograf să facă rost şi de bani" pentru finanţarea centrului cardio-vascular. Cele mai mari presiuni pentru a se împiedica deschiderea centrului vin, se pare, din partea celor de la Cluj-Napoca, care se tem că ar putea rămâne cu mai puţini bani decât au în prezent. În ceea ce priveşte centrul oncologic, Cornel Popa susţine că se discută despre posibilitatea înfiinţării unui astfel de centru, însă de rangul trei, ceea ce nu-i convine parlamentarului de Bihor. "Nu sunt de acord cu acest lucru. Vrem un centru oncologic de cel puţin rangul doi. La rangul trei nu putem să beneficiem de un accelerator liniar", a precizat Popa. Acesta susţine că va face în continuare demersuri pe lângă colegul său de partid, ministrul Eugen Nicolăescu, care, însă, ar fi declarat, la un moment dat, că nu merită să fie două centre oncologice, şi la Cluj-Napoca, şi la Oradea. "Nu pot să accept interesele de grup care vor să rămână doar centrele de la Cluj-Napoca şi Timişoara, iar bolnavii din Bihor, Sălaj, Satu Mare să fie nevoiţi să facă naveta pe tărgi. De aceea am pornit această cruciadă pentru sănătate publică în Bihor. Sunt indignat din cauza barierelor care se pun", a precizat deputatul Cornel Popa.

Pentru a realiza cele două centre, liderul liberal nu exclude, însă, posibilitatea de a colabora cu unele firme private din aceste două domenii.