*Modificările aduse Codului Fiscal, care au intrat în vigoare din această lună, îi vor afecta în principal pe salariaţii cu venituri de peste 2.000 de euro.
*Firmele româneşti nu vor mai avea obligaţia de a înregistra în România contractele încheiate cu firmele străine sau cu persoanele fizice nerezidente pentru activităţi derulate în afara ţării.

Bani mai mulţi la CAS
Angajaţii care încasează o leafă care depăşeşte cinci salarii medii brute nu vor mai fi scutiţi de la plata asigurărilor sociale pentru ceea ce depăşeşte această sumă. Anul trecut, la nivel naţional erau înregistrate aproape 30.000 de persoane cu venituri de peste 2.000 de euro. Tot din 1 ianuarie 2008, toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţiile de asigurări sociale pentru tot venitul salarial brut, nu pe cel de bază. Concret, urmează să fie reţinute 9,5 la sută din prime, stimulente, sporuri, ore suplimentare sau venituri obţinute de salariat din profitul net al firmei la care lucrează. Modificările aduse Codului Fiscal nu îi omit nici pe cei care muncesc peste hotare. Astfel, din acest an, românii care lucrează într-o ţară unde impozitul pe venit este mai mic decât cel de acasă, vor trebui să plătească statului român diferenţa dintre 16 la sută şi cota din respectiva ţară.
Câştigurile la jocurile de noroc - impozitate cu 20 %
Cei care vor avea, în acest an, bucuria de a câştiga la jocurile de noroc (de tip cazinou sau maşini electronice) trebuie să ştie că banii câştigaţi vor fi fi impozitaţi cu 20 la sută, în cazul în care cuantumul nu depăşeşte 10.000 lei, respectiv cu 25 la sută - dacă valoarea câştigului este mai mare de 10.000 lei. Precizăm că, în 2007, aceste câştiguri nu au fost impozitate.
"Bir" mai mare pentru IMM-uri
Tot începînd cu prima zi a anului 2008, se aplică o cotă TVA de 19 la sută pentru tranzacţiile imobiliare dintre persoane juridice. IMM-urile vor resimţi şi ele modificările legislative, acest lucru pentru că "birul" pe care vor trebui să-l plătească Fiscului începând cu 2008, este mai mare cu 0,5 la sută, dacă au optat pentru impozitarea venitului. În 2009, impozitul va ajunge la 3 la sută. Aceste prevederi vizează societăţile comerciale care au mai puţin de zece salariaţi şi au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul a 100.000 de euro. Mai mult, microîntreprinderile, notarii, avocaţii, cabinetele medicale şi persoanele fizice care desfăşoră activităţi independente vor declara şi plăti impozitele şi contribuţiile sociale trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului.
Neimpozitarea dividendelor distribuite între firme româneşti
Firmele româneşti nu vor mai avea obligaţia de a înregistra în România contractele încheiate cu firmele străine sau cu persoanele fizice nerezidente pentru activităţi derulate în afara ţării. Hotărîrea adoptată de Guvern aduce clarificări privind unele aspecte legate de înregistrarea contractelor încheiate de persoanele juridice române cu persoanele juridice străine sau cu persoanele fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări servicii - lucrări de construcţii, montaj, activităţi de supraveghere, consultanţă, de asistenţă tehnică, dar şi a altor activităţi care pot constitui sediu permanent în România.
Bunurile pierdute sau furate nu vor fi impozitate
În privinţa taxei pe valoarea adăugată, actul normativ stabileşte, printre altele, condiţiile pentru neimpozitarea bunurilor pierdute sau furate, dovedite legal şi clarifică anumite aspecte în contextul prelungirii termenului pentru plata TVA la organele vamale - pînă la 31 decembrie 2011. Despre alte modificări ale Codului Fiscal, aplicabile din acest an, cu un alt prilej.