Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) a anunţat că a suplimentat cu un loc, patru în loc de trei, calificările la Jocurile Olimpice de la Beijing, din cadrul turneului de la Oradea, ca urmare a faptului că în China nu va fi prezentă campioana Africii, care se califica direct la JO.

Conform regulamentului, doar primele trei clasate la turneul preolimpic de la Oradea (2-9 martie) urmau să obţină biletele pentru JO de la Beijing. "Este o şansă în plus pentru noi, de care sper să profităm şi să ne calificăm fără probleme la Jocurile Olimpice", a declarat secretarul general al FR Polo, Anatolie Grinţescu.
La turneul de la Oradea vor participa 12 echipe, împărţite în două grupe, după cum urmează: România, Rusia, Brazilia, Grecia, Kazakhstan şi Slovacia (grupa A), respectiv Mexic, Germania, Iran, Italia, Canada şi Macedonia (grupa B).
Sistemul de calificare la JO de la Beijing prevede că echipele ce vor încheia turneul pe primele patru locuri se vor alătura celorlalte opt deja calificate: Croaţia, Ungaria, Spania (primele trei locuri la Campionatul Mondial din 2007), China (naţiune organizatoare şi reprezentanta Asiei), Serbia (câştigătoarea FINA League 2007), SUA (reprezentanta continentului american), Muntenegru (reprezentanta Europei) şi Australia (reprezentanta Oceaniei).
"Sistemul de calificare de la turneul din Oradea e puţin mai complicat. După jucarea celor cinci meciuri din grupe, prima clasată se califică direct în semifinale. Locurile 2 şi 3 din fiecare grupă vor juca încrucişat în sferturi, după care câştigătoarele vor întâlni în semifinale echipele de pe locurile 1. Câştigătoarele vor juca finala mare, iar învinsele, finala mică, cele patru echipe fiind calificate la JO", a explicat Anatolie Grinţescu.
Echipa naţională a României, antrenată de Vlad Hagiu, va avea următorul program în grupa A: cu Slovacia (2 martie), cu Rusia (3 martie), cu Brazilia (4 martie), cu Grecia (5 martie) şi cu Kazakhstan (6 martie). La 7 martie vor avea loc sferturile de finală (încrucişat), la 8 martie, semifinalele, iar la 9 martie, finalele turneului.