Acuze la adresa municipalităţii

Partidul Mişcarea Populară Bihor acuză municipalitatea orădeană că, în ultimii patru ani, a obţinut, prin şantaj, terenuri însumând 66.000 mp. de la 350 de persoane fizice şi juridice. Este vorba despre terenurile donate de acestea în schimbul obţinerii autorizaţiei de construcţie.

„Există o suspiciune foarte bine fondată că în Oradea au fost şantajaţi şi escrocaţi de aproximativ 6 milioane de euro 350 de persoane în ultimii patru ani”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Horea Vuşcan. Potrivit acestuia, 66.000 mp. de teren au fost donaţi, în total, de cele 350 de persoane care voiau să construiască hale, firme, case etc. El a menţionat că aceştia au fost şantajate să doneze respectivele terenuri în schimbul primirii autorizaţiei de construcţie. Respectivele terenuri erau trecute în domeniul public al municipiului pentru a fi folosite pentru amenajarea drumurilor de acces şi introducerea utilităţilor. „În România, proprietatea este garantată de Constituţie. Exproprierea se face doar cu justă şi prealabilă despăgubire. În Oradea există o cutumă: dacă vrei să construieşti ceva trebuie să donezi o parte din teren”, susţine Vuşcan, adăugând că şi el s-a aflat în această situaţie, însă a ales să acţioneze municipalitatea în instanţă. „Am dat primăria în judecată pentru că mi-a cerut să-i donez teren. Am cerut să mi se plătească cei 175 mp. cât mi-a cerut să-i donez, am câştigat procesul şi am câştigat suma de circa 8.000 de euro. O astfel de măsură îi deranjează pe dezvoltatori. Este o măsură abuzivă, incorectă”, a declarat Vuşcan. El le-a recomandat orădenilor aflaţi în această situaţie să acţioneze Primăria în instanţă pe baza avizului de construcţie prin care li se cere să doneze teren. Din partea Primăriei Oradea, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Anca Sas, a declarat că potrivit Planului Urbanistic General, aceste cazuri de donaţii se fac în zonele de dezvoltare ale oraşului, în cartierele de la periferie, unde nu sunt încă construcţii sau utilităţi introduse. „Străzile noi trebuie să cuprindă partea de carosabil, partea de trotuare, piste de biciclete, aliniamente verzi şi utilităţile ce vor fi introduse de primărie. Or primăria nu poate investi decât pe domeniu  public. Dacă îi laşi să construiască, fără să cedeze partea de teren pentru stradă ei nu vor beneficia de utilităţi în viitor şi vor apărea probleme. Majoritatea celor care construiesc sunt conştienţi de aceste lucruri”, a precizat Anca Sas.

Furt de candidaţi

Preşedintele PMP Bihor, Daniel Meze, îl acuză pe liderul PSD Bihor, Ioan Mang, că le-a furat candidatul la fotoliul de primar al comunei Pietroasa.

„Pe lângă plagiator, Ioan Mang este şi hoţ: l-a furat pe candidatul nostru la Primăria Pietroasa”, a declarat, ieri, Daniel Meze. Potrivit acestuia, după ce Ilie Bolojan l-a convins pe actualul primar să renunţe la PSD şi să candideze din partea PNL, social-democraţii l-au racolat pe un membru PMP cu state vechi, un susţinător fervent al lui Traian Băsescu şi participant la mitingul anti Ponta de la Bucureşti din 2014. Daniel Meze susţine că acesta este „circuitul candidaților printre partide”. Tot ieri, liderul PMP Bihor l-a criticat pe copreşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, care a declarat că deşi nu e mulţumit de nivelul taxelor şi impozitelor plătite de orădeni, acestea trebuie încasate pentru a putea cofinanţa lucrările din municipiu. „Practic, domnul baron Ghilea ne spune: plătiţi domnilor orădeni taxe şi impozite pentru ca eu să pot derula contracte cu Primărie. Doar groful Kiss îl întrece în nesimţire pe domnul Ghilea”, a afirmat Daniel Meze.