A fost circulație intensă, ieri, în Oradea, de Ziua Morților. În jurul prânzului, coloana de mașini se întindea pe câțiva kilometri, de la Pârâul Peța până la Cimitirul Municipal. Accesul auto în cimitir a fost interzis ieri, cu excepţia autovehiculelor care au transportat persoane cu handicap locomotor sau mobilitate redusă.

 

Călătorii, înghesuiți ca sardelele

Cei care au ales să vină la cimitir pe centură au fost mai inspirați decât cei care au optat pentru strada Armatei Române, unde ieri se circula bară la bară, coloana de mașini aflate în mers întinzându-se pe câțiva kilometri, pe sensul de mers spre universitate.

Lângă Cimitirul Municipal, intrarea dinspre Cartierul Europa, am găsit, în jurul prânzului, loc de parcare, chiar dacă circulația era intensă și în această parte a orașului. În schimb, cei care au circulat cu autobuzul 14 au fost nevoiți să dea dovadă de mult calm, pentru a ajunge la destinație. Cu toate că în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, OTL a suplimentat parcul circulant, pentru a facilita deplasarea călătorilor spre Cimitirul Rulikowski, acest lucru s-a întâmplat doar în intervalul orar 12.00-18.00. În aceste condiții, în perioada mai sus-amintită, autobuzul care merge la cimitir a fost supraaglomerat în fiecare dimineață, situație care i-a exasperat inclusiv pe șoferi. „Este plin de studenți și de pensionari. Nu am putut să iau călători nici la stația de la Sala Sporturilor, dar nici de la Penny sau RER. Mă înjură oamenii și nu știu ce să fac!”, s-a plâns, luni dimineață, prin stație, un șofer colegilor lui. Așadar, diminețile din această perioadă au fost un calvar pentru toți călătorii care au circulat pe linia 14.

 

Zi profitabilă pentru florari

Și ieri, mii de orădeni au mers la cimitir, pentru a curăța mormintele și a prinde o lumânare în memoria celor dragi plecați spre veșnicie. Mulți dintre ei au venit cu câteva săptămâni înainte, pentru că de Ziua Morților nu s-a putut intra cu maşina în cimitir, cu excepția autoturismelor care au transportat persoane cu handicap locomotor sau mobilitate redusă. Condiția necesară a fost ca persoanele în cauză să aibă asupra lor o legitimaţie care să ateste acest fapt. În plus, cei care au dorit unelte (sape, greble, lopeţi) pentru aranjarea mormintelor le-au putut solicita la intrarea în cimitir de la postul de pază, pe bază de buletin.

A fost o zi bună și pentru florari, care și-au rotunjit veniturile, vânzând buchete de crizanteme, dar și coronițe artificiale. Candelele au fost, de asemenea, la mare căutare în această zi, mii de lumânări fiind aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.

În interiorul cimitirului, lângă poarta principală şi cea dinspre Cartierul Europa, se comercializau ieri flori, candele şi coroniţe. „Avem lumănări, la prețuri cuprinse între 2,5 și 50 de lei, în funcție de mărime și de model, coronițe, între 25 și 50 de lei cele mari, dar și crizanteme, inclusiv la ghiveci, la 5 și la 10 lei ghiveciul”, ne-a mărturisit A.T., una dintre comerciante.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, pregătirile pentru Ziua Morților au început cu multe zile înainte. Mormintele au fost curăţate şi înfrumuseţate cu flori, iar ieri, mii de candele s-au aprins în memoria celor dragi trecuţi în veşnicie. Tot în această zi, preoţii au făcut rugăciuni şi au ținut slujbe, aşa cum cere tradiţia.

Astăzi, 2 noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru propriii răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.