Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, în luna martie a acestui an, au fost controlate 430 de unităţi şi au fost aplicate 592 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 237 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 355 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În total, luna trecută, inspectorii ITM Bihor au dat 99 de amenzi, în valoare totală de 654.300 lei.

 

În plus, în cursul lunii trecute, au fost identificate 42 de persoane care lucrau fără forme legale. De asemenea, potrivit datelor furnizate de ITM Bihor, au avut loc zece accidente de muncă, toate fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă. Spre deosebire de luna februarie, în cursul lunii martie a acestui an, la ITM Bihor, s-a depus spre înregistrare o notificare. Aceasta se referă la intenţia de concediere colectivă pe parcursul perioadei aprilie-mai 2016 a unui număr estimativ de 266 salariaţi din cadrul unor societăţi comerciale care activează în industria confecţiilor încălţăminte. Pe de altă parte, în cadrul Campaniei naţionale „O zi pe săptămână”, în domeniul relaţiilor de muncă, luna trecută, au fost controlaţi 127 de angajatori. Dintre aceștia, au fost sancţionaţi 47, fiind aplicate 85 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor acordate fiind de 269.000 lei. Mai mult, au fost identificaţi 12 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 26 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens, au fost aplicate 12 amenzi în valoare totală de 230.000 lei. Totodată, în cadrul Campaniei naţionale privind respectarea de către angajatori a dispoziţiilor art.129 alin.1 şi alin.2 din Legea dialogului social 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luna trecută au fost controlaţi 31 angajatori, dintre care majoritatea nu respectau dispoziţiile legale în vigoare. Numărul deficienţelor constatate a fost 18, fiind dispuse măsuri pentru remedierea acestora. De asemenea, în cadrul Campaniei naţionale privind respectarea de către autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private a dispoziţiilor art. 78 alin. 2 şi alin. 3  din Legea 448/20061 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost controlaţi 22 de angajatori. Dintre aceștia, au fost sancţionaţi șapte, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 30.000 lei şi cinci avertismente.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor susţine respectarea drepturilor celor care muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale”, a precizat Marius Rotar, inspector şef al ITM Bihor.